Deze vegetarische linzen en paddenstoelen Bolognese saus is een twist op de Italiaanse vleessaus Ragù alla Bolognese. Eigenlijk mag het geen Bolognese heten, maar ja ik doe het toch. Het is een snel en makkelijk te maken gerecht met lekker veel smaak.

 

Bolognese

 

Ragù Bolognese is een traditionele Italiaanse saus gemaakt van rundergehakt, pancetta, ui, tomaten, wortel, bleekselderij en rode wijn. De Italianen nemen deze saus zo serieus dat het authentieke recept zelfs gedeponeerd is bij de Kamer van koophandel in Bologna. De saus moet uren pruttelen om aan de juiste smaak te komen.
De saus moet geserveerd worden met tagliatelle! Dus vraag nooit om spaghetti Bolognese in Italië, dit is vloeken in de Italiaanse kerk.

 

Linzen

 

Door het gehakt te vervangen door linzen, krijg je ook een bord vol met proteïne. In linzen zitten namelijk heel veel eiwitten. Omdat ik na mijn gastric sleeve operatie er goed op moet letten dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg, is dit daarom een goede vleesvervanger voor mij. De linze geven ongeveer dezelfde structuur als het gehakt en het grappige is dat manlief niet eens in de gaten had dat er geen vlees in zat. Zo lekker vond hij het.

 

Pasta

 

Klassiek wordt er tagliatelle geserveerd bij Bolognese. Ik dacht dat ik dat nog in huis had, niet dus. Het is dus farfalle pasta geworden. Het maakt niet uit welke pasta jij hiervoor gebruikt. Wat je maar lekker vindt of in huis hebt. Je kunt ook glutenvrije pasta gebruiken of pasta gemaakt van linzen of kikkererwten. Dan krijg je nog meer eiwitten naar binnen.

 

Tips:

 

Mocht je nog wat van de saus overhouden, dan is dit ook lekker in een wrap.
Voor een extra hartige smaak heb ik sojasaus toegevoegd.

 

Toch liever de originele saus met vlees maken? Dan vind je hier het recept voor de Ragù alla Bolognese.

 

 

Recept Linzen en paddenstoelen Bolognese saus: