Heb jij het al eens gegeten in een restaurant? Luchtig geklopte roomboter is de culinaire trend in de horeca. En jij kan dit heel makkelijk zelf thuis maken. Heerlijke roomboter bij lekker brood je eet je vingers erbij op.

 

Roomboter

 

In plaats van gewone roomboter of kruidenboter is de rage nu geklopte roomboter bij het brood. Het is niet anders dan zachte boter net zo lang kloppen tot het wit en smeuïg wordt. Je moet het natuurlijk wel maken van echte ongezouten roomboter, die je daarna op smaak brengt met zeezout. Gebruik ook lekkere zeezoutvlokken hiervoor van bijvoorbeeld Fleur de Sel of Maldon flakes. Deze boter is niet alleen goddelijk lekker, maar het smeert ook nog eens veel makkelijker.
Gebruik zachte boter op kamertemperatuur of smelt de boter in een pannetje of magnetron. Zet dan wel een grote bak met ijswater klaar, waarop je de boter dan klopt. Klop de boter net zo lang tot het wit en stevig is zoals slagroom.

 

Op smaak

 

Je kunt met de smaken eindeloos variëren. Voeg lekkere verse kruiden of specerijen erdoor. Peper of mosterd is ook al een heerlijke toevoeging. Natuurlijk is de boter al zalig met het zout, maar probeer eens te variërenmet extra smaken.
Maak er een geklopte kruidenboter van met de kruiden die jij lekker vindt. Denk aan knoflook, peterselie, bieslook, basilicum of oregano. Of citroenrasp met een chilipepertje en/of mosterd erdoor is ook lekker.
Of als je het bij vis wilt serveren, maal dan norivellen fijn in een keukenmachine en meng dit door de boter. Ik denk dat mijn rozemarijnzout er ook erg lekker door zal zijn, dat ga ik ook nog eens proberen.

 

Hoe serveer je het

 

Serveer deze hemelse boter in een mooi schaaltje op een plankje met een botermesje. Of doe het in een spuitzak en maak er mooie toefjes van op een leistenen schaaltje.
Of maak er een rolletje van in huishoudfolie en snijd er dan plakjes van. Wat jou maar leuk lijkt.
Serveer de boter wel op kamertemperatuur.

 

 

Recept Luchtig geklopte roomboter: