Ik had al eens een lekkere luchtig geklopte roomboter gemaakt, maar nu een heerlijke luchtig opgeklopte beurre noisette. Deze is nog lekkerder dan de boter. Maak het eens in plaats van een kruidenboter en je weet niet wat je proeft. Ideaal om te serveren met lekker brood voor een etentje thuis. Helemaal niet moeilijk om te maken en verrassend lekker!

 

Beurre noisette

 

Bruine boter oftewel beurre noisette is roomwater wat je zodanig verwarmt tot het bruin wordt maar niet verbrand. Letterlijk vertaald is het hazelnootboter.
Als je de boter verwarmt, gaan de eiwitten in de boter bruin kleuren omdat het water in de boter verdampt. Dit geeft een licht hazelnoot/karamelachtige smaak en geur. Superlekker en te gebruiken in veel gerechten, zowel zoet als hartig.

 

Beurre noisette wordt veel in de Franse patisserie gebruikt, maar je kunt het hartig gebruiken. Voor alles wat een vleugje noot of een tikje romigheid kan gebruiken, kan je de beurre noisette gebruiken.
Denk aan pasta of gnocchi met beurre noisette en salie. Of een heerlijke Pompoenpuree met beurre noisette en salie. Ook heerlijk over gebakken vis of steak.
Deze Beurre noisette pecannoten granola is ook superlekker.

 

Maken

 

Voor het maken van deze bruine boter neem je bij voorkeur een pan met dikke bodem en eentje die licht van kleur is zodat je kunt zien hoe donker de boter aan het worden is.
Laat de boter op middelhoog vuur gelijkmatig smelten. Roer regelmatig of draai de pan rond.
De boter verandert van lichtgeel naar goudbruin. In de foto gallery kan je zien hoe het bruinen van de boter ontstaat. Blijf er wel bij want de boter kan ineens doorslaan naar verbranden! Zodra het goudbruin is en lekker noot/karamelachtig begint te ruiken is de boter klaar. Haal de pan dan gelijk van het vuur en schenk de boter in een kommetje.
Je kunt de boter ook nog zeven om de bruine bestanddelen eruit te halen.

 

Luchtig opgeklopt

 

Als de beurre noisette opgesteven is, kan je deze lekker luchtig opkloppen met een mixer.
Deze boter is niet alleen goddelijk lekker, maar het smeert ook nog eens lekker makkelijk.
Serveer het in een mooie schaaltje met een botermesje of lepeltje erbij. En serveer het op kamertemperatuur, de boter moet lekker zacht blijven.
Lijkt me ook heerlijk om nog een keertje te maken van buffelboter of geitenboter.

 

 

Recept Luchtig opgeklopte beurre noisette: