Ik bak nooit oliebollen met oudjaar, maar wel appelflappen of appelbeignets. Die vind ik wel lekker, oliebollen dus niet. Daarom ben ik altijd op zoek naar alternatieven die ik eten kan en de rest van de familie ook lekker vindt. Vandaag heb ik deze luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten gebakken en ze vielen goed in de smaak. Kon nog net op tijd een foto nemen voordat ze verslonden werden.

Oliebollen vond ik als kind al niet lekker, ze vielen als een blok beton op mijn maag. En dat vet deed mij ook geen goed. Nu heb ik de kwarkbollen ontdekt en vind dit een goede vervanger voor de oliebol.

 

Ik heb ze in de oven gebakken, maar je kunt ze natuurlijk ook net zoals oliebollen in olie bakken. Het zijn superluchtige bollen geworden, dit komt omdat je het eiwit goed schuimig klopt en natuurlijk door het bakpoeder.
Je kunt de bollen bakken op een vel bakpapier, maar je kunt ze ook maken in een (goed ingevette) muffinbakblik.

 

Ik heb er dadels, walnoten, sinaasappelrasp, kaneel-, gember- en kardamompoeder ingedaan waardoor je de smaken van het Midden-Oosten krijgt in deze kwarkbollen. Maar je kunt ook stukjes appel en rozijnen gebruiken met alleen kaneelpoeder. Of gebruik ander gedroogd fruit en/of noten. Wat jou maar lekker lijkt.
Als kwark kan je (magere) naturel of een vruchtenkwark gebruiken.
Ik vind ze zoet genoeg, zeker als je er nog wat poedersuiker overheen strooit. Maar wil je liever iets zoetere bollen, gebruik dan wat (riet)suiker of een suikervervanger erin.

Luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten

Dit zijn dus een soort van verantwoorde bollen, die niet alleen heerlijk zijn met Oud en Nieuw, maar eigenlijk het hele jaar. Eet ze als ontbijt of tussendoortje.

 

Vers gebakken zijn ze het lekkerst, maar koud zijn ze ook niet te versmaden. Wil je ze toch warm eten, verwarm ze dan heel even in de magnetron.

 

Mocht jij ook niet van oliebollen houden, dan heb ik nog een heerlijk recept voor Ricotta bollen of Gin & Tonic appelflappen voor je.

 

Tips:

 

Ik heb 9 grote bollen gemaakt, maar van dit beslag kan je ook 12 kleinere maken.
Als je geen ijsboltang hebt, vorm dan bolletjes van het beslag met twee eetlepels.
Je kunt de bollen het best luchtdicht bewaren (als ze tenminste overblijven haha) of je kunt ze ook invriezen.

 

Recept Luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten: