Lychees uit blik is mijn guilty pleasure. Niet verder vertellen hoor! Ik heb ze nu verwerkt in een zalige lychee frambozen smoothie. Als je nog nooit een smoothie hebt gemaakt met de lychee, dan staat je nu een echte traktatie te wachten. De bloemige smaak doet denken aan kersen en bananen. Omdat het moeilijk is om verse lychees te vinden, zijn ingeblikte lychees de beste en gemakkelijkste manier om te gaan. Maar als je een keertje verse lychees ziet liggen, kan je het natuurlijk ook met de verse maken.

 

Smoothie

 

Pittige frambozen, zoete lychees veranderd in heerlijke roze smoothie met lichte tonen van vlierbloesem. Verfrissende en prachtig uitziende smoothie klaar in enkele minuten.
Framboos, lychee en vlierbloesem is zo’n magische combinatie en mijn nieuwste creatie met deze ingrediënten is deze smoothie. De lychees en vlierbloesem voegen een subtiele bloemige noot toe, terwijl framboos het fris en licht zuur houdt. Je kunt er ook nog een rijpe banaan aan toevoegen. Niet voor de smaak, maar voor een extra romige textuur.

 

Lychees

 

De vrucht lychee met zijn heerlijke smaak heeft een lange geschiedenis. Lychee werd voor het eerst gekweekt in Zuid-China in de 11e eeuw (bronnen vermelden ze al in 2000 VC). Deze unieke bessen hebben een sappige textuur en een delicaat zoete smaak. Het is vergelijkbaar met een druif, maar de smaak heeft ook bloemige en citrus tonen. Als je deze eenmaal zelf hebt geprobeerd, zul je zien waarom lychee de titel “de koning van het fruit” heeft verdiend!
Lychee heeft een ruwe, roodbruine schil die moet worden geschild voordat je de vrucht kunt eten. Op de meeste Aziatische markten kun je ingeblikte lychees vinden die al zijn geschild en ontpit, maar het inmaakproces verwijdert een deel van de bloemige tonen uit de smaak. Als je verse lychees kunt vinden, koop die dan!

In dit recept combineer ik zoete lychee met zure frambozen om beide smaken in evenwicht te brengen. De bloemige tonen in beide vruchten passen prachtig bij elkaar.
In delen van Zuid-China, worden lychees al lang gewaardeerd om hun zoete smaak. De ovaalvormige lychee, met zijn roodbruine schil, is een symbool van romantiek in de Chinese cultuur. Verse lychees kunnen moeilijk te vinden zijn. Dit eenvoudige smoothie recept is gebaseerd op de intens zoete smaak van ingeblikte lychees, verkrijgbaar in de supermarkten of toko’s.

 

Tips:

 

Dit recept is zuivelvrij, door de kokosmelk. Je kunt vervangen door magere yoghurt en melk als dat geen probleem voor jou is.

Het recept voor zelfgemaakte vlierbloesemsiroop vind je hier.

 

 

Recept Lychee frambozen smoothie: