Ik heb voor jullie een lekkere pittige chutney gemaakt van mango’s. Deze mangochutney is fris, levendig en absoluut vol van smaak, je zult dol zijn op deze veelzijdige en heerlijk heerlijke smaakmaker! Als groot fan van Indiaas eten houd ik ervan om een breed scala aan chutneys te ontdekken en te creëren uit fruit, noten, groenten en een hele reeks kruiden. Dit recept voor mangochutney is een van mijn favorieten.
Chutneys zijn eindeloos qua variëteit en ingrediënten, maar bestaan over het algemeen uit fruit, azijn en suiker, gekookt tot een reductie. Het woord ‘chutney’ is afgeleid van het Sanskrietwoord caṭnī , wat likken betekent. Met andere woorden, om je vingers bij af te likken!

 

Mangochutney maken

 

Gember, knoflook en rode pepers worden gebakken in olie en vervolgens worden diverse specerijen eraan toegevoegd om hun robuuste smaken naar voren te brengen. Verse mango, suiker en azijn worden toegevoegd en het wordt langzaam ingekookt tot een plakkerig en heerlijk brouwsel. Het hele recept vind je hieronder.

 

Mangochutney gebruiken

 

Deze mangochutney is zoet en kruidig en is heerlijk als spread, als dipsaus, of gebruikt bij het koken van een verscheidenheid aan Indiase gerechten (ik voeg het bijvoorbeeld graag toe aan mijn currysauzen voor een vleugje zoetheid).
Een van mijn favoriete dingen om te doen als de mango’s in de aanbieding zijn, is het bereiden van deze mangochutney. Het is aards en verfrissend tegelijk. Deze mangochutney is niet moeilijk te maken en is in ongeveer 45 minuten klaar. Je kunt het niet alleen als smaakmaker bij je maaltijden serveren, maar je kunt het ook als dipsaus eten bij je keuze aan snacks en voorgerechten. Probeer het eens met pappadums, het is gewoon verbluffend!

 

Hier zijn vier recepten waarbij deze chutney wordt gebruikt:

Quesadilla’s met kalkoen, camembert en mangochutney
Viswrap met mangochutney
Kipkerrie salade met mangochutney
Geroosterde pompoensoep met mangochutney

 

Tips:

 

Laat het chutneymengsel niet te gaar worden, want dan wordt het dik.

Zorg ervoor dat je elke keer droge en schone lepels gebruikt om de chutney uit de potten te halen. Houd altijd het deksel erop. Deze zullen bijdragen aan de langere houdbaarheid van de chutney.

In dit recept kan je ook kristalsuiker gebruiken in plaats van rietsuiker. Pas het aan naar eigen smaak en afhankelijk van hoe zuur/pittig of zoet de mango’s zijn.

Er is in dit recept geen vervanging voor gember. Als je er geen gebruik van wilt maken, kun je het overslaan.

In plaats van rode peper kan je ook chilivlokken gebruiken.
Zorg ervoor dat je de hoeveelheid chilivlokken aanpast aan de pittigheid die je in de chutney wilt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Mangochutney: