Ben jij ook zo gek op slavinken? Nou probeer dan eens dit recept. Zelf slavinken maken is niet alleen heel erg leuk, maar ook nog eens superlekker. Je kunt namelijk zelf de smaak bepalen en je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ik heb nu megagrote en pittige slavinken gemaakt en dat was een groot succes.

 

Slavink

 

Een slavink is een gehaktrolletje wat omwikkeld is met spek. Meestal wordt hiervoor varkensgehakt gebruikt. Het is een populair stukjes vlees in Nederland, lekker makkelijk om te bakken en het past overal bij. Maar je kunt een slavink heel goed zelf maken. Ik heb nu gehakt half om half gebruikt, maar je kunt ook alleen varkensgehakt of zelfs een ander soort gehakt zoals kalfsgehakt (voor een luxe slavink) of lamsgehakt gebruiken. Met lamsgehakt zou ik dan lekker wat ras-al-hanout als smaakmaker gebruiken.

 

Het spek wat eromheen gaat zijn gerookte ontbijtspekrepen. Het is wel belangrijk dat dit er goed omheen gewikkeld wordt, je wilt niet dat de slavink uit elkaar valt tijdens het bakken. In de foto gallery kan je zien hoe ik dat gedaan heb. En maak ze bijvoorbeeld alvast ’s morgens, zodat ze even kunnen opstijven in de koelkast voordat je ze gaat bakken.

 

Het beste kan je de slavink eerst een paar minuten rondom goudbruin aanbakken op hoog vuur. Zet daarna het vuur lager en laat het dan met de deksel op de pan verder garen.

 

Ik heb nu van 300 gram drie grote slavinken gemaakt. Je kunt ze kleiner of zelfs nog groter maken, maar houdt er dan wel rekening mee dat ze langer moeten bakken voordat ze gaar zijn. En je zult dan meer ontbijtspek nodig hebben om ze goed in te pakken.
De pittige Picadillo kruiden die erin gaan kan je bij de grotere supermarkten vinden. Maar je mag van mij ook een andere kruidenmix gebruiken die jij lekker vindt.

 

Tip:

 

Deze slavinken zijn heerlijk bij deze Geroosterde flower sprouts stamppot, Andijviestamppot met fenegriek kaas of deze Stamppot knolselderij en rode spitskool.

 

 

Recept Megagrote en pittige slavinken: