Ik had twee eigelen nodig voor deze heerlijke Treacle tart en toen bleef er het eiwit over. In een jampotje gedaan en toen in de koelkast gezet. Een paar dagen later kwam ik dit potje weer tegen, hoog tijd om er iets mee te doen. Ik heb er schuimpjes van gemaakt en deze een lekkere kaneelsmaak mee gegeven. Meringues maken is leuk om te doen, vooral als je daarmee een restje eiwit kan verwerken tot iets heerlijks.

 

Meringue

 

Meringue kan zowel het opgeklopte schuim van eiwitten zijn of de gebakken opgeklopte schuim van eiwitten.
Schuimpjes oftewel meringues maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt ze als een soort koekje serveren of je kunt ze weer gebruiken in bijvoorbeeld een Eton Mess. Of je maakt een grote meringue als basis voor een lekkere Pavlova.
Mocht je een of twee eiwitten nodig dan zijn die kleinere meringues heel fijn om te maken. Mocht je een hele grote pavlova o.i.d. willen maken, dan zijn er ook flesjes gepasteuriseerde eiwitten te koop in de supermarkten.

 

Er zijn verschillende manieren om schuimpjes te maken, maar deze manier ook wel de Franse of Hollandse meringue is de makkelijkste en snelste manier om het te doen. We voegen de suiker als kloppend beetje bij beetje toe aan het opgeklopte eiwit.

 

Bij de Italiaanse manier wordt de suiker eerst verwarmd tot een suikersiroop voordat het geleidelijk aan het eiwit toegevoegd wordt. Hierdoor is het eiwit al gegaard en het geeft een stabiel schuim.
De Zwitserse manier is het au-bain-marie opkloppen van het eiwit met de suiker. Hierdoor lost de suiker op en krijg je ook een steviger schuim.

 

Vetvrij

 

Voor het kloppen van het eiwit is het superbelangrijk dat de kom en de gardes brandschoon en vetvrij zijn. Hiervoor kan je met een gehalveerde citroen de binnenkant van de kom inwrijven om het vetvrij te krijgen.
Ook mag er geen spoortje eigeel in het eiwit zitten!

 

Verhoudingen

 

De verhoudingen 1 op 3 (1 deel eiwit op 3 delen suiker) wordt vaak toegepast bij het maken van meringues. Ik hanteer meestal 1 op 2, dit lukt altijd en is net iets minder zoet.
Weeg hiervoor eerst het eiwit en voeg dan de dubbele hoeveelheid aan suiker toe.
Het beste is om eiwitten op kamertemperatuur te gebruiken.
Klop de eiwitten eerst altijd schuimig op voordat je de suiker toe gaat voegen.

 

Tips:

 

Klop het eiwit glanzend stijf tot er geen suiker meer te voelen is in het eiwitschuim als je dit tussen je vingers wrijft. En tot het schuim niet uit de kom valt, als je dit op z’n kop draait.

Je kunt in plaats van kaneel natuurlijk ook andere smaakmakers toevoegen, zoals cacaopoeder, speculaaskruiden, (salted) karamel of sprinkles. Of dip ze na het bakken in gesmolten chocolade.

Extra nodig: spuitzak met spuitmondje

 

 

Recept Meringues maken: