Wij zijn gek op saucijzenbroodjes en die zijn heel makkelijk zelf thuis te maken. Het voordeel hiervan is dat je zelf de smaak bepaalt van deze heerlijke snack. Ik heb nu Mexicaanse saucijzenbroodjes. Dit kwam omdat ik een leuke goodiebox van Santa Maria ontvangen had met daarin wat Tex Mex producten van ze. Daarin zat o.a. een Chunky wrap salsa en burrito kruidenmix. Zo kwam ik op het idee om deze saucijzenbroodjes te maken. Denk niet dat ze dit kennen in Mexico, maakt niet uit….. tis gewoon ontzettend lekker.
Tex Mex keuken
De Tex Mex keuken is natuurlijk niet de originele Mexicaanse keuken. Maar het woord is een combinatie van Texaans en Mexicaans. Een keuken die bedacht is in Texas en aangepast is op de Amerikanen door de Mexicaanse bewoners van deze staat. Daarna verspreidde deze keuken zich over heel Amerika. Maar deze keuken is nog steeds de populairste keuken in Texas.
Sommige ingrediënten komen wel uit de Mexicaanse keuken, maar andere niet-typisch Mexicaanse producten worden toegevoegd. De Tex Mex keuken typeert zich door het intensieve gebruik van geraspte kaas, rund-, varkens- en kippenvlees, bonen, paprika’s, kruiden en flour tortilla’s. Soms worden de gerechten geserveerd als een fajita bowl, dit is een fajita die niet opgerold geserveerd wordt maar in een zachte tortilla die in een kom ligt.
Vooral het vele gebruik van kaas in de gerechten is typisch Tex Mex en dus niet Mexicaans.
Geraspte kaas wordt o.a. gebruikt in chili con queso, over enchilada’s, Tamala’s of burrito’s.
En nu is de Tex Mex keuken populair over de hele wereld. In 1983 werd het eerste Tex Mex restaurant geopend in Parijs. De Fransen waren niet gelijk weg van dit restaurant, maar nadat er de film Betty Blue uitkwam, waarin tequila shots werden gedronken en chili con carne werd gegeten, gingen de Fransen helemaal los. Zo zie je maar wat een film teweeg kan brengen.
Tip:
Serveer ze bijvoorbeeld met een Geroosterde pittige tomaten salsa en/of een Pittige salsa van maïs, lente-ui en oude kaas.
Recept Mexicaanse saucijzenbroodjes:
Ingrediënten
- 300 gr gehakt h.o.h.
- ½ ei, geklutst
- 2 el paneermeel
- 2 el burrito kruidenmix
- 1 lenteui
- 1 teentje knoflook, geperst
- peper en zout, naar smaak
- 5 plakjes bladerdeeg
- Chunky wrap salsa
Instructies
- Doe het gehakt, half ei, paneermeel en burrito kruidenmix in een kom.
- Snijd de lenteui in dunne ringen en pers de knoflook uit boven het gehakt.
- Meng het gehakt goed en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het gehakt in ongeveer 5 gelijke delen en vorm worstjes hiervan.
- Laat de vellen bladerdeeg even ontdooien. Leg het gehakt op een plak bladerdeeg en rol dit op. Plak het deeg dicht met een natte vinger.
- Leg de saucijzenbroodjes ongeveer een uur in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm dan de oven op 200˚C.
- Leg de saucijzenbroodjes op een rooster of op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met het overgebleven geklutst ei en schuif ze in de oven.
- Bak de saucijzenbroodjes in 25-30 minuten goudbruin en krokant in de hete oven.
- Haal ze eruit als het gehakt gaar is en serveer ze met een salsa.