Er zijn niet genoeg woorden om te beschrijven hoe lekker deze Meyer citroencake is. Ik wilde al minstens een jaar een upside-down (omgekeerde) citruscake maken en besloot uiteindelijk dat mijn eerste met Meyer-citroenen zou zijn, omdat ik van deze citroenen hou en het seizoen kort is. Het bleek beter te zijn dan verwacht. De suiker en boter in combinatie met de citroenen zorgen voor een topping die naar limonade smaakt. En de scherpe citrus past perfect bij de zoete cake.
Omgekeerde cake
De eerste upside-down die ik ooit heb gegeten was een ananas cake, een echte klassieker. Als kind vond ik het heerlijk, maar als volwassene was het te zoet voor mij en was de cake meestal maar matig. Tenminste, de versies die ik at.
Ik wilde al een tijdje een citrus omgekeerde cake maken. De foto’s die ik steeds zag, zagen er zo lekker uit en ik vind het geweldig om nieuwe dingen te proberen. Voor mijn eerste cake wisselde ik steeds tussen sinaasappel of citroen, om de vrucht te schillen of te laten zitten. Ik las recensies van andere cakes waarin mensen het gebruik van de hele vrucht lekker vonden of vonden dat het te bitter was. Wat ik ontdekte, is dat als de schil dun is, het een goede en smakelijke keuze is om hem te laten zitten. De siroop topping gecombineerd met de citroenen creëerden een heerlijke limonadesiroop. De zure citroen vormde het perfecte contrast met de zoete cake.
Probeer ook eens mijn bloedsinaasappel omgekeerde taart, die is ook zo lekker!
Meyer citroen
Meyer citroen is een citrusvrucht welke qua smaak zit tussen een citroen en een mandarijn. Ze zijn zoeter dan een ‘normale’ citroen. Als je sinaasappel, citroen of ander fruit gebruikt met een hele dikke schil, raad ik aan om de schil te verwijderen nadat je het fruit hebt gesneden. De bitterheid van de dikke schil zou de smaak van de cake en de zoete topping overheersen. Door de schil te verwijderen nadat het fruit is gesneden, wordt het gemakkelijker om het fruit gelijkmatig te snijden.
Je vindt de Meyer citroenen bij een goede groenteboer of je kunt ze online bestellen.
Tips:
- Hier vind je het recept van de Meyer citroenjam*
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Meyer citroencake:
Equipment
- ronde taartvorm 24 cm
Ingrediënten
- 4 Meyer citroenen
- 5 eieren, gesplitst
- 175 gr rietsuiker + 1 el
- 250 gr amandelmeel
- 50 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 el Meyer citroenjam*
- olie om in te vetten
Siroop
- 1 Meyer citroen, sap en rasp
- 50 ml water
- 75 gr rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven op 170˚C.
- Bekleed de bodem van de taartvorm (24 cm) met bakpapier. Vet de vorm in met wat olie en bestrooi de bodem met 1 eetlepel rietsuiker.
- Was de citroenen goed en snijd ze in hele dunne plakken, verwijder dan de pitjes.
- Verdeel de citroenplakjes over de taartbodem.
- Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot fijne pieken. Voeg hieraan de helft van de suiker toe en klop nog een minuut door.
- Meng in een andere schaal het eigeel met de andere helft van de suiker, klop dit tot een lichte en luchtig geheel.
- Roer de citroenjam erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig doorheen. Lepel daarna de gezeefde bloem, bakpoeder en amandelmeel erdoor.
- Verdeel dit over de schijfjes citroen en bak ongeveer 40 minuten in de oven tot de cake gaar is (check of de cake gaar is met een satéprikker).
- Maak ondertussen de siroop door de citroensap en -rasp en met de suiker en water in een pannetje op een middelhoog vuur in te laten koken tot een siroop, laat afkoelen.
- Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Draai hem dan voorzichtig om op een taartschaal.
- Prik voorzichtig wat gaatjes in de warme cake en schenk de afgekoelde siroop over de cake. Laat afkoelen. Serveer de cake met een dot slagroom.