Ben je gek op kip en de smaken van het Midden-Oosten, dan is dit een heerlijk recept voor jou. Deze Midden-Oosterse kipspiesjes met yoghurtsaus kan je heel goed bereiden op de barbecue of als je die niet hebt in een (grill)pan.

 

Kip

 

Ik ben gek op kip, dat komt misschien wel omdat ik in Barneveld geboren mijn. Mijn beide ouders zaten in de kippen en eierhandel, dus wij aten vaak kip thuis. En kip verveelt nooit, de slogan is niet voor niets: kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Behalve een hele kip uit de oven, vind je diverse recepten voor alle delen van de kip. Voor dit recept heb ik kipdijfilets gebruikt, die zijn net even iets vetter dat kipfilets en daarom zo geschikt voor de barbecue. Natuurlijk kan je ook kipfilets gebruiken als jij dat liever doet.

 

Baharat*

 

Baharat is een specerijenmengsel wat veel gebruikt wordt in de Midden-Oosterse keukens. Het is dan ook het Arabische woord voor specerijen. Het heeft een warme melange en is te gebruiken om lamsvlees, kip, rundvlees, vis of soep op smaak te brengen. Ook heerlijk bij falafel, tajines of hummus.
Je vindt deze mix in de grotere supermarkten of in een Turkse winkel. Of je maakt het zelf, dit recept kan je ervoor gebruiken.

 

Harissa**

 

Harissa is een kruidenpasta uit Noord-Afrika. Niet alleen lekker pittig maar ook erg populair in deze keuken. Het bevat rode pepers, gedroogd of vers, knoflook, komijn en vaak ook nog koriander, karwij, gerookte paprikapoeder en rozenblaadjes of rozenwater. Er bestaan heel veel verschillende recepten.
Je kunt harissa in diverse gerechten gebruiken, in soep, stoofschotels, couscous, als marinade voor vlees, kip of vis, of maak er een lekkere dip van. Meng hiervoor de harissa door wat yoghurt of mayonaise en je hebt een lekkere pittige saus voor bij de barbecue bijvoorbeeld. Of meng het door de hummus en ook is het heerlijk door een dressing.
Je vindt het tegenwoordig wel in tubes in de meeste supermarkten. Maar zelf maken is zo leuk en zoveel lekkerder. Je vindt het recept van harissa hier. Bewaar het in een afgesloten jampotje in de koelkast, dan heb je er nog een paar maanden plezier van.

 

Tips:

 

Lekker met flatbread, pitabrood en/of hummus.

Extra nodig: 12 sat├ęprikkers en grillpan of barbecue

 

 

Recept Midden-Oosterse kipspiesjes met yoghurtsaus: