Zondag is onze toetjesdag. Dus alleen op zondag maak ik een nagerecht voor na het avondeten. Dit doen we al jaren zo en dat houd ik er graag in. Deze Mini pavlova’s met herfstfruit zijn ontstaan omdat ik iets wilde doen met die heerlijke verse vijgen die nog in de fruitschaal lagen.
Daarom is het een herfstachtige pavlova geworden.

 

Pavlova

 

Pavlova is het hele jaar door lekker en helemaal niet moeilijk te maken. Een pavlova bestaat uit een bodem van meringue en daarop kan je helemaal los gaan met de ingrediënten. Het recept van de pavlova komt oorspronkelijk uit Australië of Nieuw-Zeeland.

 

Pavlova kan als gebakje/taart of dessert geserveerd worden. Het ziet er altijd spectaculair uit en is eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken. Je kunt de meringue ver van te voren maken. Je vult het pas op het laatst, vlak voor het serveren. Anders wordt de knapperige meringue zacht.
Je kunt het vullen met slagroom, mascarpone, hangop of een combinatie hiervan.
Maak een hele grote als je veel gasten hebt en snijdt deze dan aan tafel aan. Of maak kleintjes zoals ik dit nu gedaan heb.

 

De topping bestaat meestal uit vers fruit. Gebruik fruit wat in het seizoen is. Omdat er nu volop vijgen in de winkels liggen, was dit mijn basis. Aangevuld met peren en bramen. Maar zomers is een vulling van verse aardbeien of frambozen ook erg lekker. Of maak een tropische pavlova met mango, ananas en passievruchten.

 

Tips:

 

Ik heb slechts 1 zakje vanillesuiker gebruikt voor de slagroom omdat de meringue natuurlijk al stijf staat van de suiker.
In plaats van dadelsiroop kan je ook honing gebruiken.
Dit recept is voor twee kleine pavlova’s. Wil je er meer maken of een grote, vermenigvuldig dan de ingrediënten.
Ik heb nog meer pavlova recepten op de site staan, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Cranberry pavlova’s? Leuk om met de Kerstdagen te maken.

 

 

Recept Mini pavlova’s met herfstfruit: