Toen wij met mijn moeder en zussen op bezoek waren bij mijn broertje op Ibiza, kookten hij en ik vaak ’s avonds voor de familie. En dat vond de rest helemaal prima, laat die twee kookgekken zich maar uitleven, dachten ze waarschijnlijk. Broerlief die jarenlang chef-kok van bekende hotels op Ibiza is geweest, vind het leuk om zijn familie te verwennen met lekker eten. Op een avond toen we gingen barbecueën, had hij een grote steak gemarineerd met miso. Dit was zo goddelijk lekker, ik heb hem gelijk het recept ontfutselt. En nu kunnen jullie deze heerlijke miso flat iron steak ook maken, want ik heb het recept voor jullie uitgeschreven.

 

Miso

 

Sinds die tijd ben ik helemaal verslingerd geraakt aan miso. Je kunt daarom ook wel diverse recepten met dit heerlijke goedje vinden op de site. Ga daarvoor naar: Recept zoeken en vul bij: Sleutelwoorden het woord miso in.
Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojaboontjes. Je kent het misschien wel van de misosoep. Er zijn heel veel verschillende soorten miso, van licht naar donker, hoe lichter van kleur hoe milder van smaak. Ik heb de rode miso gebruikt in dit recept. Het geeft een lekkere hartige smaak aan de steak.
Je kunt miso pasta vinden in de grotere supermarkten en of anders online.

En als je dan toch miso gaat kopen, kant je er nog bijvoorbeeld deze Misoboter of Zalmforel met misoboter mee maken.

 

Flat iron steak

 

Wij houden wel van een stukje bijzonder vlees en dat is de flat iron steak. Je vindt het waarschijnlijk niet in de supermarkt en misschien verkoopt jouw slager het niet eens. Deze steak bestel je online of bij een echte vakslager. Een flat iron is een steak gesneden van de sukade. Sukade hoor ik je denken? Dat is toch draadjesvlees wat heel lang moet sudderen? Dat klopt! Maar als je dit vlees op een andere manier laat snijden door je slager, heb je een heerlijke platte dunne steak. Het is het vlees wat van de boven- en onderkant van het stuk zeen in de sukade gesneden wordt. Dit vlees is – mits op de juiste manier gegrild of gebakken – een heel erg zacht stuk vlees. Eigenlijk is flat iron steak een van de malste steaks. Probeer het eens!

 

Deze steak moet je echt rare (rood) grillen! Als je niet van rood vlees houdt, koop dit vlees dan niet. Deze steak moet je net zoals de bavette, diamanthaas en longhaas zo rood mogelijk serveren. Hierdoor blijft het goed mals en proef je de echte smaak van dit vlees.
Je kunt deze steak op de barbecue of in de (grill)pan bereiden.
Het vlees leent zich er wel voor om lekker te marineren. Dit geeft deze steak nog meer smaak en maakt het vlees ook malser.
Omdat het zo dun is, grill je het kort aan beide kanten. Laat hiervoor de barbecue of (grill)pan goed heet worden, voordat je het vlees gaat grillen. Na het grillen laat je het vlees ongeveer 5-10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie voordat je het serveert. Snijd het vlees op de draad (dus niet met de draad mee)!

 

Tip:

 

Dit vlees heeft niet veel nodig, ik heb er alleen deze heerlijke gemarineerde tomaten bij geserveerd.

 

 

Recept Miso flat iron steak: