Het is herfst en ik heb lekker veel paddenstoelen gekocht bij mijn groenteboer. Ik wilde eerst een risotto maken met de paddenstoelen, maar het is een heerlijke vegetarische miso orzotto met paddenstoelen geworden. Een bord vol met umami door de miso, sojasaus en natuurlijk die lekkere verschillende soorten paddenstoelen. Een echt herfstgerecht.

 

Orzo

 

Orzo, is het rijst of is het pasta. Het is een gedroogde pastasoort wat lijkt op een rijstkorrel. Het wordt ook wel onder de naam riso verkocht. Je kunt het eten als rijst of als pasta.
Het voordeel van orzo is dat het snel gekookt is en dan een lekkere smeuïge structuur heeft. Ik vind het eerlijk gezegd lekkerder dan rijst, daarom heb ik nu orzotto in plaats van risotto gemaakt.
Je kunt natuurlijk ook risottorijst gebruiken voor dit gerecht, houd er dan rekening mee, dat deze rijst langer moet koken dan de orzo.

 

Miso

 

Het is een soort fusion gerecht geworden …. Italië meets Japan. Door de miso wordt de orzotto lekker hartig, het is daardoor zo’n gerecht waarbij je het vlees absoluut niet mist.
Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojaboontjes. Je kent het misschien wel van de misosoep. Er zijn heel veel verschillende soorten miso, van licht naar donker, hoe lichter van kleur hoe milder van smaak. Ik heb nu de witte miso gebruikt in dit recept. Het geeft een lekkere hartige smaak aan de orzo en paddenstoelen. Gebruik een of twee eetlepels hiervan, maar pas op, de bouillon is ook al zout.

 

Paddenstoelen*

 

In mijn blog: Zeg je herfst dan zeg je paddenstoelen, lees je alles over de verschillende soorten paddenstoelen die in Nederland goed verkrijgbaar zijn.
Ik heb in dit gerecht natuurlijk de shiitake gebruikt. Deze komt oorspronkelijk uit Japan en China en is een stevige paddenstoel met een uitgesproken krachtige smaak.
Verwijder voor het gebruik het steeltje. De steeltjes kunnen taai zijn (gebruik die eventueel in een bouillon).

 

Daarnaast heb ik de oesterzwam gebruikt, deze heeft een licht aardse smaak en een stevige bite. Hierdoor is deze ideaal voor een vegetarische maaltijd.

 

De beukenzwam, met een nootachtige umami smaak en een stevige textuur.

 

En als laatste de enoki (oftewel fluweelpootje), herkenbaar aan de lange dunne witte steeltjes. Ze worden in kleine bundeltjes verkocht. Deze paddenstoel is knapperig en fruitig. Voeg die pas op het laatste toe.

 

Tip:

 

Furikake is een Japanse smaakmaker, bestaande uit sesamzaadjes, gehakte zeewier en andere smaakmakers. Lekker om over gekookte rijst of groente te strooien. Je kunt het eventueel vervangen door sesamzaadjes.

 

 

Recept Miso orzotto met paddenstoelen: