Het foodblogevent van de maand oktober is koffie in de keuken. Wat ga ik bereiden met koffie? Ik wist het….ik wilde nog een keer crème brûlée maken. Crème brûlée is een heerlijk nagerecht wat jij thuis zelf ook kunt maken. Het vereist wel wat skills, maar dan serveer je wel iets bijzonders. Ik heb deze keer een smaakje aan de crème brûlée gegeven. Het is namelijk een mokka crème brûlée geworden. Door de custard op smaak te brengen met mokka, krijg je een heerlijke hint van koffie in dit dessert.

 

Voor een hele decadente uitvoering heb ik alleen maar slagroom gebruikt in plaats van half melk half room. Ik heb kleine potjes gebruikt want het blijft een machtig dessert en een caloriebommetje. Daarom serveer je het op een hele speciale avond en eet je dit niet regelmatig.

 

Crème brûlée

 

Niets is zo fijn om te horen als het geluid wanneer je het suikerlaagje van de crème brûlée kapot tikt. Dit is wel een van de meest iconische Franse dessert. Maar hoe maak je nou zo’n perfecte, romige crème brûlée met zo’n knapperig suikerlaagje?
Crème brûlée betekent gebrande crème. En dat is precies wat het is: romige vanillepudding met een laagje suiker erop dat je karamelliseert, zodat het een krokant korstje vormt.

 

Tips voor het maken:

 

Gebruik in ieder geval verse, volle melk en room wanneer je dit dessert wilt maken.
En niets boven verse vanille.
Voor de crème brûlée gebruik je een brandertje om de suiker te karamelliseren, voor een paar tientjes haal je er een in huis. Probeer de suiker zo egaal mogelijk te karamelliseren, zodat je over de hele oppervlakte een mooie bruine kleur krijgt.
Heb je nou geen brandertje? Zet de potjes vlak onder de hete gril in jouw oven.
Gebruik altijd lage schaaltjes met een breed oppervlak zodat de suikerlaag goed karamelliseren kan.

 

Verwentoetjes

 

En nog meer heerlijke Franse klassiekers zijn deze Ile flottante, Pêche melba, Chocolade soufflé, Aardbeien coupe Romanoff, Tarte Tatin en Chocolademousse. Maak die ook eens als je een bijzonder etentje wilt geven.

 

Extra nodig: 4-6 hittebestendige schaaltjes en een brûlée brandertje

 

 

Recept Mokka crème brûlée: