Zoals jullie misschien inmiddels wel weten, ben ik niet zo’n koekenbakster. Maar af en toe wil ik het toch proberen. Ik wilde al heel lang Italiaanse Biscotti, Cantuccini oftewel Cantucci maken. En vandaag is het er eindelijk van gekomen, ik heb mokka hazelnoot Cantuccini gebakken.

 

Cantuccini

 

Dit zijn typisch Italiaanse koekjes die oorspronkelijk uit Prato komen (Biscotti di Prato). De naam Biscotti danken de koekjes aan het feit dat ze twee keer gebakken worden. Biscotti betekent dus letterlijk twee keer gebakken. Wat het verschil is tussen Cantuccini, Cantucci of Biscotti weet ik niet en ik kan het ook niet echt terug vinden. Wellicht weet iemand van jullie het?

 

Dat twee keer bakken is even een dingetje, daar moet je echt de tijd voor nemen. Het beslag maken is niet zo moeilijk en dan de vorm maken voor de eerste keer bakken ook niet. Maar daarna moet de vorm afkoelen voordat je het in plakjes kunt snijden. Deze plakjes gaan weer de oven in om lekker knapperig gebakken te worden.
De koekjes worden in Italië gegeten aan het einde van de maaltijd met een glas dessertwijn vin santo. De koekjes zijn ook heerlijk om in een espresso of cappuccino te dopen.

 

Doordat het deeg zo uitloopt bij de eerste keer bakken, krijg je dus langwerpige dunne koekjes.
De klassieke versie wordt niet gemaakt met boter, maar van bloem, eieren, suiker en amandelen. Inmiddels bestaan er heel veel variaties op het bekende Italiaanse koekje. Ik heb er mijn twist aan gegeven door er oplos koffiepoeder en hazelnoten aan toe te voegen en voor nog meer mokkasmaak die lekkere chocolade mokkaboontjes. Een verslavende combinatie kan ik je verklappen. En zoveel lekkerder dat de koekjes uit de supermarkt.

 

Tips:

 

In plaats van hazelnoten kan je ook amandelen, pecan noten, walnoten of pistachenoten gebruiken. En als je niet van de mokkasmaak houdt, laat je dit achterwege.

Koop wel geroosterde blanke hazelnoten of rooster ze zelf in de oven.

Het deeg zal uitlopen in de oven, leg de twee deegworsten daarom een stuk uit elkaar.

De koekjes zullen ongeveer een week houdbaar blijven in een koekjestrommel.

En nog zulke heerlijk Italiaanse koekjes zijn deze zachte Amaretti koekjes. Probeer die ook eens.

 

 

Recept Mokka hazelnoot Cantuccini: