Ik mocht een fles Lima Drinking Vinegar Gember-Kurkuma ontvangen in de foodybox van Kroon op het Werk. Ik kende deze vinegar/azijn nog niet, tijd om ermee te gaan experimenteren. Heb allereerst natuurlijk een slokje geproefd, poeh hé wel heftig spul om zo te drinken. Eerst maar eens op een andere manier gebruiken, zoals in de marinade voor deze heerlijke en makkelijk te maken Mosterd kip en aardappelen uit de oven.

 

Drinking vinegar

 

Een drinking vinegar is een gefermenteerd drankje, ongepasteuriseerd en ongefilterd zonder toegevoegde suikers. Dit is een goedje wat al jouw zintuigen prikkelt. Het zuurtje in dit drankje wordt verkregen door het vergisten van (biologische) appelsap tot cider. Dan volgt er een natuurlijke fermentatie van de azijnzuurbacteriën. Het is een natuurlijk proces, wat zorgt voor een complexe smaak. Het is goed voor ons lichaam en daarnaast heeft de toevoeging van gember en kurkuma niet alleen gezondheidsvoordelen maar geeft het ook nog extra smaak.
Je kunt de vinegar aanlengen met warm of koud (bruisend) water of meng het door een cocktail of mocktail voor een extra smaaksensatie. Maar natuurlijk is het ook heerlijke in dressings, sauzen of marinades zoals deze. De Lima drinking vinegar is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkels (dit zijn alle gespecialiseerde bio shops) voor €4,69 (500 ml).

 

Marinade

 

Door de kip te marineren in mosterd, honing en deze vinegar geeft het de kip niet alleen heel veel smaak mee, maar de azijn in de marinade zorgt voor een heel mals kippetje. Hoe langer je de kip marineert, hoe meer smaak het heeft. Je kunt de kip dus ook goed afgedekt de hele nacht laten marineren in de koelkast.
Daarna hoeft de kip met de aardappeltjes alleen nog maar in de oven geschoven worden, die het werk voor je doet. De rest van de marinade gebruik je als dressing over de sla en aardappelen.

 

Tips:

 

Als ik weer eens te veel rozemarijn in de tuin heb staan, maar ik er rozemarijnzout* van. Hoe jij dit ook kunt maken, lees je hier. Zo’n potje zout blijft heel lang goed, dus maak maar lekker veel. Maar je kunt ook gewoon wat rozemarijn fijnhakken en dit door de marinade doen.
Gebruik niet al te grote aardappelen voor dit gerecht, of snijd ze wat kleiner anders worden ze niet gaar.

 

 

Recept Mosterd kip en aardappelen uit de oven: