Niçoise Salade met gekonfijte Zalm en Truffelaardappelen

Dit recept voor Niçoise salade met gekonfijte zalm en truffelaardappelen is een variant op de klassieke Niçoise salade. Het bestaat uit malse zalm, truffelaardappelen, eieren, peultjes, olijven, tomaten en een heerlijke dressing. Een luxe variant op de klassieke salade. Voor deze salade heb ik de zalm gekonfijt. Als je dit te spannend vindt om te doen, kan je de zalm ook pocheren of bakken. Het is behoorlijk vullend, dus perfect voor lunch of zelfs diner. Of maak er een mooi voorgerecht van, door het op een grote schaal te serveren.

Niçoise salade

De Niçoise salade is een Franse salade (Salade Niçoise) gemaakt met alleen rauwe groenten zoals sla, tomaten, olijven en tonijn of ansjovis. Het maken van Niçoise salade met aardappelen en sperziebonen is tegenwoordig erg populair, maar volgens David Lebovitz, een foodblogger die in Parijs woont, wordt de Niçoise bereid met alleen rauwe groenten, gekookte eieren en tonijn of ansjovis.
De eerste keer dat ik deze salade at in een restaurant, werd het gemaakt met aardappelen, sperziebonen en eieren, dus ik denk dat het daarom voor mij het lekkerst smaakt als het op deze manier wordt gemaakt.

Dit recept wijkt ook af van het origineel, omdat ik gekonfijte zalm gebruiken in plaats van tonijn. De ansjovis gaat in de dressing. Dit is misschien geen authentieke Niçoise salade, maar ik kan je verzekeren dat het is absoluut heerlijk is!

Niçoise salade met gekonfijte zalm en truffelaardappelen

Niçoise

Wat betekent Niçoise? Niçoise komt van het Franse woord à la niçoise en betekent ‘van Nice’. Nice is een Franse stad aan de Middellandse Zeekust, waar naar verluidt deze salade vandaan komt.

Zalm

Bij een gekonfijte zalm wordt de zalmfilet langzaam gegaard (gekonfijt) in een kruidige (olijf)olie. Hierdoor wordt de zalm boterzacht van structuur en krijgt het de heerlijke smaken van de olie mee. Het is niet te moeilijk om te bereiden, probeer het eens.

Meer heerlijke maaltijdsalades:

Pastasalade met zeevruchten
Salade met gerookte forel en crispy linzen
Parelcouscous en linzensalade met falafel
Lauwwarme bulgur salade met paddenstoelen
Steaksalade met aardappel en boontjes
Griekse salade met orzo
Zomerse salade met gegrilde kip en groenten

Tips:

  • Deze salade is een geweldige maaltijd om vooraf te bereiden. Je kunt het gemakkelijk voor 4 dagen bereiden en meenemen als lunch naar je werk. Het is beter om alle ingrediënten apart van de dressing te bewaren.
  • Serveer de salade met een knapperig stokbrood met boter of focaccia past ook perfect bij deze salade.
  • Drink er een glas gekoelde rosé of droge witte wijn bij.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Niçoise salade met gekonfijte zalm en truffelaardappelen:

Voor deze Niçoise salade met gekonfijte zalm en truffelaardappelen heb ik de zalm gekonfijt. Als je dit te spannend vind om te doen, pocheer de zalm dan.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Salades, Vis, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties personen

Equipment

  • keukenthermometer

Ingrediënten
  

Zalm

  • 400 gr zalmfilet
  • 4 el grof zeezout
  • ± 500 ml lichte olijfolie
  • 2 tl korianderzaadjes
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 citroen, alleen de schil ervan
  • 1 takje tijm
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook

Salade

  • 300 gr kleine truffelaardappelen, geschild
  • 300 gr peultjes
  • 4 grote eieren
  • 1 handvol zwarte olijven, ontpit
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 1 kropsla
  • 1 el kappertjes

Dressing

  • 4 ansjovisfilets
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 citroen
  • olie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Zalm konfijten: Strooi de helft van het zout in een schaal, leg hier de zalmfilet op en bestrooi ze met de rest van het zout. Laat dit ongeveer 4 uur in de koelkast staan.
  • Zet de oven aan op 65˚C.
  • Spoel het zout van de zalmfilets, dep ze goed droog en leg ze in een platte ovenschaal.
  • Verwarm de olijfolie met de rest van ingrediënten, in een pan tot 50˚C, gebruik hiervoor een keukenthermometer. Heb je geen thermometer check dan met je vinger, de olie hoeft alleen maar warm te zijn.
  • Giet de olie over de zalmfilets in de ovenschaal (de zalm moet helemaal onder de olie staan) en zet deze in de oven. Laat de zalm ongeveer 15-18 minuten garen in de oven.
  • Haal de schaal uit de oven en schep de zalm voorzichtig uit de olie en laat ze uitlekken op een bord voorzien van keukenpapier.
  • Zet de aardappelen op in een pan met ruim water en zout. Kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet ze dan af.
  • Kook de peultjes in een andere pan met kokend water ongeveer 3-5 minuten. Haal ze met een spaanlepel eruit, spoel ze met koud water af en leg ze op wat keukenpapier om te drogen. Kook de eieren ongeveer 6 minuten in het kokende water van de boontjes. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud water. Pel ze dan.
  • Maak in een blender de saus door de ansjovis, mosterd en citroensap te mengen. Voeg dan olijfolie (evt. welke je voor de zalm gebruikt hebt) toe tot er een mooie vinaigrette ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
  • Gebruik een vork om de zalm in grote vlokken te verdelen. Snijd de aardappelen in dikke plakken en de eieren in kwarten.
  • Schik de sla op een groot bord. Giet hier de helft van de dressing over. Leg dan de aardappelen, peultjes, eieren, zalm, uien en olijven erop. Giet dan de rest van de dressing erover. Strooi er de kappertjes over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating