Deze oesters met Champagne sabayon is een heerlijke amuse of voorgerechtje op een feestelijk etentje thuis. Ben je een oesterliefhebber, dan moet je dit gerechtje echt eens proberen.

 

Sabayon

 

Waarschijnlijk ken je sabayon als nagerecht. Deze luchtige soort custard wordt vaak over vers fruit geserveerd. Maar natuurlijk kan je hier ook een ‘hartige’ versie van maken, zoals deze sabayon gemaakt van Champagne.

 

Oesters openmaken*

 

Oesters openen is even een trucje, het belangrijkste is dat je een speciaal oestermes hiervoor gebruikt. Vaak worden deze wel bij de oesters geleverd. Zo niet dan moet je die echt gaan kopen. Het oestermes heeft een klein dik lemmet met scherpe sterke punt om ze open te steken. Daarbij is dit mes sterk genoeg om ze te openen.
Er zijn ook speciale oesterhandschoenen, maar een dubbelgevouwen theedoek voldoet ook.
Leg de oester met de platte kant boven in de theedoek. Houd de oester stevig vast.
Steek het oestermes in de achterkant (de smalle rechte kant) van de oester. Dit gaat misschien even moeilijk, maar als je ver genoeg erin prikt, geeft de bovenste oesterhelft mee (niet gaan wrikken!).

 

Nu kan je het mes een kwartslag draaien zodat de oester opengaat.
Ga dan met het mes langs de bovenkant van de schelp om de sluitspier door te snijden.
Nu kan je de oester helemaal openklappen.
Houd de oester wel goed recht, ander loopt al het oestervocht eruit en dat wil je niet.
Snijd de oester aan de onderkant los en draai de oester om in de schelp (dan weet je zeker dat hij helemaal los is).
Verwijder eventuele schelprestjes uit de schelp (zie foto’s in gallery).

 

Tips:

 

Serveer 2 of 3 oesters per persoon. Deze oesters serveer je natuurlijk met de Champagne waar je de sabayon van gemaakt hebt.
In plaats van Champagne kan je een andere mousserende (droge) wijn gebruiken zoals een Crément, Prosecco of Cava.
Au-bain-marie** is een manier van opwarmen of bereiden op een lage temperatuur. Dit wordt gedaan door een kom te zetten op een pannetje met water dat net tegen de kook aan is. De kom mag het water niet raken.

 

 

Recept Oesters met Champagne sabayon: