Een gerecht wat niet ontbreken mag tijdens de Paasdagen zijn Oeufs en Cocotte oftewel eieren in een potje uit de oven. De eieren worden gegaard in een ramaquin (kleine ovenbakjes) in de oven. Het basisrecept is eieren op een scheutje room, maar je kunt dit eindeloos variëren met wat jij lekker vindt.

 

Oeufs en Cocotte

 

Met de Paasdagen ontbijten of brunchen we meestal erg uitgebreid en daar past dit klassieke Franse eiergerecht helemaal bij. De eieren gaan in een ovenbestendig potje en worden au-bain-marie gegaard.
Au-bain-marie* houdt in dat de potjes in een schaal met een beetje water de oven in gaan. Je zet de potjes hiervoor in een ovenschaal welke je vult met warm water. Vul het tot halverwege de potjes en kijk uit dat er geen water in de potjes zelf komt. Op deze manier gaart het ei gelijkmatiger.
Je schijnt het zelfs in de airfryer te kunnen bereiden, maar daar heb ik nog geen ervaring mee.

 

Soldaatjes

 

Soldaatjes worden gemaakt van brood. Je snijdt de boterhammen in lange repen en bakt ze dan in de roomboter. Je kunt ze ook in de oven roosteren als je dat wilt, maar in de boter in een koekenpan is toch wel erg lekker. Het is eigenlijk een hele ouderwetse naam voor croutons.
Je gebruikt er meestal brood voor wat een paar dagen oud is. Ze worden ook vaak geserveerd bij een zachtgekookt ei, dan kan je de soldaatjes lekker in de zachte eidooier dippen.

 

De naam soldaatjes komt van vroeger, toen werden ze geserveerd met een salade. De krokante broodreepjes werden rondom aan de rand van de schaal met salade gestoken. Ze stonden dan als soldaten op een rijtje.
Het is een mooie manier om oud brood te verwerken.
In mijn blog: Wat kan je nog maken van oud brood, kan je nog meer lekkere recepten vinden die gemaakt worden van oud brood.

 

Tips:

 

Je kunt met dit basisrecept voor de Oeufs en Cocotte eindeloos variëren met andere ingrediënten. Neem iets wat jou lekker lijkt om met de eierpotjes te serveren. Denk bijvoorbeeld aan champignons en spekjes, hamblokjes, garnaaltjes, spinazie met zongedroogde tomaatjes, spek en brie, gerookte forel, paprika, aspergepunten, Parmezaanse kaas, verse groene kruiden en als je het heel luxe wilt maken met zwarte truffel.
In plaats van room kan je ook crème fraîche gebruiken.

 

 

Recept Oeufs en Cocotte: