Orzo met garnalen en asperges

Deze orzo met garnalen en asperges wordt gemaakt van een hele speciale pasta. Namelijk de orzo pasta. Het ziet eruit als een rijstkorrel, maar het is toch echt pasta. Een heerlijk voorjaarsgerecht met asperges erin. Je kunt het warm en koud als een pasta salade eten. Goed excuus om een dubbele portie te maken, zodat je de volgende dag nog een lekkere salade hebt met de lunch.

Orzo

Ik ben gek op deze pasta die op een rijstkorrel lijkt. Sinds mijn maagverkleining valt pasta en rijst niet helemaal jofel, maar orzo pasta gelukkig wel. Vandaar dat dit toch wel regelmatig op tafel staat. Orzo betekent gerst in het Italiaans en wordt ook wel rissoni of riso genoemd. Je kunt deze pasta op vele manieren gebruiken, in soep, in een salade of als orzotto (risotto gemaakt van orzo). Je kunt het als vervanger van rijst gebruiken.

Deze pasta wordt in veel verschillende keukens gebruikt, in de Italiaanse, Turkse, Griekse en Arabische. De Italianen gebruiken het vaak in soep in plaats van onze vermicelli, in de Griekse keuken maken ze er pilav van en in de Arabische keuken wordt het bij tajines geserveerd.
Het voordeel van deze pasta is dat het maar heel kort hoeft te koken.
Ik koop deze pasta meestal in de Turkse winkel. Maar je vindt de pasta ook in bijvoorbeeld de AH, daar heet het riso.

Asperges

Ik wilde eigenlijk groene asperges bij dit gerecht gebruiken, maar die waren al uitverkocht. Dan maar witte genomen. Ik heb ze eerst gekookt, toen uit het water geschept. In dit water heb ik de orzo weer gekookt voor extra aspergesmaak. De gekookte asperges heb ik even gegrild voor extra smaak. Maar dat hoef jij niet te doen, je kunt ze gewoon meekoken met de pasta.
Als de asperges niet meer in het seizoen zijn, vervang dit dan door bijvoorbeeld peultjes, sugar snaps, sperziebonen, broccoli, tuinbonen of een andere groente die je kort kunt meekoken met de orzo.

Tips:

  • Als je het als een koude salade wilt serveren, kan je het al een dag van te voren bereiden en goed afgesloten in de koelkast zetten.
  • Ik heb diverse recepten met orzo op de site staan, zoek ze maar eens op. Typ hiervoor orzo op de zoekbalk rechtsboven.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Orzo met garnalen en asperges:

Orzo met garnalen en asperges. Een heel makkelijk te maken gerecht maar oh zo lekker. Deze salade kan je warm of koud eten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Makkelijke maaltijd, Pasta's, Salades, Vis
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr orzo pasta
  • 300 gr gekookte garnalen
  • 500 gr asperges

Dressing

  • 50 ml olijfolie
  • 1/2 citroen, rasp en sap
  • 5 takken dille
  • 1 el Dijon mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Kook de orzo gaar in ongeveer 7 minuten een pan met ruim water en zout.
  • Als het water kookt, voeg dan de asperge stukken toe en kook dit mee in hetzelfde water.
  • Voeg de laatste minuut de garnalen toe en kook die ook mee.
  • Giet dan alles af en laat goed uitlekken.
  • Maak ondertussen de dressing: voeg de olie, citroenrasp en sap, fijngehakte dille, mosterd, peper en zout in de pan.
  • Voeg de orzo, asperges en garnalen toe en meng dit door de dressing. Proef of het voldoende op smaak is, voeg eventueel nog meer smaakmakers van de dressing toe.
  • Serveer warm, lauwwarm of koud en garneer met nog wat dille.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating