Deze orzo met garnalen en asperges wordt gemaakt van een hele speciale pasta. Namelijk de orzo pasta. Het ziet eruit als een rijstkorrel, maar het is toch echt pasta. Een heerlijk voorjaarsgerecht met asperges erin. Je kunt het warm en koud als een pasta salade eten. Goed excuus om een dubbele portie te maken, zodat je de volgende dag nog een lekkere salade hebt met de lunch.

 

Orzo

 

Ik ben gek op deze pasta die op een rijstkorrel lijkt. Sinds mijn maagverkleining valt pasta en rijst niet helemaal jofel, maar orzo pasta gelukkig wel. Vandaar dat dit toch wel regelmatig op tafel staat. Orzo betekent gerst in het Italiaans en wordt ook wel rissoni of riso genoemd. Je kunt deze pasta op vele manieren gebruiken, in soep, in een salade of als orzotto (risotto gemaakt van orzo). Je kunt het als vervanger van rijst gebruiken.

 

Deze pasta wordt in veel verschillende keukens gebruikt, in de Italiaanse, Turkse, Griekse en Arabische. De Italianen gebruiken het vaak in soep in plaats van onze vermicelli, in de Griekse keuken maken ze er pilav van en in de Arabische keuken wordt het bij tajines geserveerd.
Het voordeel van deze pasta is dat het maar heel kort hoeft te koken.
Ik koop deze pasta meestal in de Turkse winkel. Maar je vindt de pasta ook in bijvoorbeeld de AH, daar heet het riso.

 

Asperges

 

Ik wilde eigenlijk groene asperges bij dit gerecht gebruiken, maar die waren al uitverkocht. Dan maar witte genomen. Ik heb ze eerst gekookt, toen uit het water geschept. In dit water heb ik de orzo weer gekookt voor extra aspergesmaak. De gekookte asperges heb ik even gegrild voor extra smaak. Maar dat hoef jij niet te doen, je kunt ze gewoon meekoken met de pasta.
Als de asperges niet meer in het seizoen zijn, vervang dit dan door bijvoorbeeld peultjes, sugar snaps, sperziebonen, broccoli, tuinbonen of een andere groente die je kort kunt meekoken met de orzo.

 

Tips:

 

Als je het als een koude salade wilt serveren, kan je het al een dag van te voren bereiden en goed afgesloten in de koelkast zetten.

Ik heb diverse recepten met orzo op de site staan, zoek ze maar eens op.

 

Recept Orzo met garnalen en asperges: