Een soort risotto gemaakt van orzo pasta. Ik ben er gek op! En ben je uitgekeken op dezelfde oude wintergroenten? Nou, laat me je voorstellen aan een zeer bijzondere gerecht, wat is gemaakt met een hele speciale groente. Een orzotto met balsamico schorseneren. Schorseneren? In deze orzotto is schorseneer de ster, om nog maar te zwijgen van de gunstige effecten op de gezondheid. De schorseneer wordt vaak spottend ‘winterasperges’ of ‘asperges voor arme mensen’ genoemd. Dat vind ik volkomen verkeerd. Schorseneren is een groente die je absoluut moet proberen. Het echt een wintercadeau, een geschenk dat een beetje op witte asperges lijkt. Verrukkelijk!

 

Schorseneren

 

Toegegeven, schorseneren zien er niet erg aantrekkelijk uit. Ja, het ziet eruit als een stel oude stokjes, maar als je al het vuil eraf wast, ontstaat er een donkere, schorsachtige huid. Eenmaal geschild doet hij een beetje denken aan asperges en wordt daarom ook wel eens ‘winterasperges’ genoemd.
Ondanks de naam ‘winterasperges’ doet de schorseneren slechts in de verte denken aan asperges: het aroma is intenser, tamelijk kruidig en licht nootachtig. De consistentie lijkt het meest op die van wortelen of pastinaak.

 

Een groente met een smaak dat soms wordt omschreven als een combinatie van oesters, asperges en artisjokken. Of een kruising tussen artisjok en knolselderij (knolselderij). Terwijl ik zou zeggen dat het lijkt op de smaak van witte asperges gemengd met zoete pastinaak. De meningen zijn zeer verdeeld! Heb jij al eens schorseneer geprobeerd? En, wat vond je ervan?

 

De schorseneer is een typische wintergroente, die je van november tot en met maart vooral op de wekelijkse markt, maar ook in biologische winkels en groentewinkels kunt vinden.
Ik wilde het zo puur mogelijk bereiden om het eens te proberen en daarom heb ik het apart van de orzotto gekookt.

 

Tips:

 

Waarschuwing: Het melksap dat eruit komt tijdens het schillend en snijden van de schorseneren is een goed teken van optimale versheid, maar het verkleurt ook de handen. Voor het schillen en schoonmaken van de schorseneer kun je het beste handschoenen aantrekken. Voordat je de schorseneren schilt met een dunschiller, is een grondige reiniging gebruikelijk: maak de groenten eenvoudig schoon met een borstel onder stromend water totdat de aanhangende grond is verwijderd. Doe de schorseneer na het schillen meteen in een bakje water en azijn of citroensap, zodat ze niet donker worden!

Probeer ook eens deze heerlijke Schorseneer tagliatelle met garnalen.

 

 

Recept Orzotto met balsamico schorseneren: