Sukadelappen (draadjesvlees) zijn afkomstig van de schouder van het rund. Dit vlees bevat veel spierweefsel omdat veel bewogen heeft. Sukade heeft midden door het vlees een pees lopen. Dit geeft het vlees een typische smaak en vleesstructuur. De pees kan je eten, vind je dit niet lekker, snijd hem dan na bereiding eruit. Ik had vandaag zo’n zin in ouderwetse gestoofde sukadelappen en heb ze daarom maar gemaakt. Past wel op deze koude dag, heerlijk in een stevige gietijzeren braadpan.
Sukadelappen bereiden is helemaal niet moeilijk, het heeft alleen een lange bereidingtijd nodig voordat het vlees gaar is.
Laat voor het bereiden eerst het vlees op kamer temperatuur komen (ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast halen).
Bak de sukadelappen van te voren even aan, totdat het een goedbruine kleur heeft. Met het aanbakken schroei je het vlees dicht, maar bak het niet te lang anders kan het vlees geen vocht meer opnemen. Hoe meer vocht de sukadelappen kunnen opnemen, hoe malser ze worden.
Je kunt voor dit vlees ook een snelkookpan gebruiken, om de bereidingstijd een stuk in te korten. Daarnaast voeg je een zuur ingrediënt toe waardoor het bindweefsel wat afbreekt en het vlees weer malser wordt.
Voor het stoven van sukadelappen gebruik je vocht in de vorm van bouillon, (donker) bier of wijn. Zorg ervoor dat dit vocht warm is.
Tijdens het stoven is het belangrijk dat de sukadelappen helemaal onder het vocht staan. Let daar tijdens het stoven wel op, voeg eventueel tussendoor nog wat vocht toe.
Gebruik het liefst hiervoor een grote gietijzeren stoofpan.
TIP: Bekijk op Trending.nl de laatste trends op gebied van Eten & Drinken
Nog meer stoofvlees
Een heel ander stoofgerecht met rundvlees, is deze Rundvlees stoofpot met balsamico. Probeer dat ook eens.
Janet Keizer
januari 2, 2020 @ 1:27 pm
Heerlijk recept!! Heb het meerdere keren gemaakt tot volle tevredenheid van mijn familie
Hanneke de Jonge
januari 8, 2020 @ 3:46 pm
Hoi Janet, wat fijn om te vernemen. Dankjewel. Groeten, Hanneke
Arnold
februari 17, 2020 @ 7:05 pm
Ik heb dit recept zondag gemaakt ‘s avonds en maandagavond als avondeten gegeten. Het is echt heerlijk en niet moeilijk om te maken. Ik heb het waarschijnlijk langer dan de aangegeven tijd laten sudderen maar dat is helemaal niet erg. Bedankt voor dit recept. Ik ga het zeker nog eens proberen.
Hanneke de Jonge
februari 18, 2020 @ 10:03 am
Fijn om te horen Arnold, dankjewel. Met culinaire groet, Hanneke
Pearl de Bart
oktober 6, 2020 @ 5:48 am
Bedankt voor het recept. Ik heb een snelkookpan gebruikt, ook heb ik sukade vlees direct bij een biologisch veeboerderij dat scheelt enorm qua kwaliteit. Vlees is mals als boter gekomen. Ga zeker dit recept vakker gebruiken. Ik rijstazijn.
Deruijtervlees.nl
Hanneke de Jonge
oktober 6, 2020 @ 8:59 am
Dankjewel Pearl, leuk om te vernemen. En inderdaad goed vlees scheelt heel veel, hierdoor krijg je een malser en lekkerder stoof.
Jasper V
oktober 19, 2020 @ 6:31 am
Dit is inderdaad het goede oude recept. Veel recepten op internet vind ik van onvoldoende culinair niveau, maar deze is echt helemaal goed. Staat overigens een klein foutje in de tekst, er lijkt iets te missen waar je bouillon / wijn / bier beschrijft.
Ik ga deze week ook je Cassoulet maken, ziet er ook heerlijk uit.
Top Hanneke, dank je wel.
Hanneke de Jonge
oktober 23, 2020 @ 8:35 am
Dankjewel voor het compliment Jasper! Ga gelijk even kijken naar het recept. Ben benieuwd wat je van de cassoulet vindt.
Silvia
januari 24, 2021 @ 6:16 pm
Na meerdere recepten voor ouderwets stoofvlees geprobeerd te hebben mag deze in het kookschrift!
Zelfs mijn zoon had zonder dat hij het doorhad zijn bordje leeg. Mijn dank voor het recept.
Hanneke de Jonge
januari 25, 2021 @ 7:57 am
Goedemorgen Silvia, super leuk om te horen, dankjewel hiervoor.
Yu
januari 27, 2021 @ 7:46 pm
Heel erg lekker! Had geen jeneverbessen en ook geen rodewijnazijn in huis, maar de volgende keer ga ik dat er nog aan toevoegen. Kan me niet voorstellen dat het nog lekkerder kan.
Hanneke de Jonge
januari 28, 2021 @ 1:40 pm
Hallo Julie, heel fijn om te horen. Dankjewel.
Job Aarents
februari 2, 2021 @ 12:11 pm
Beste Hanneke,
De sukade stoof staat nu een minuut of 20 te smorrelen, deksel even van de pan en jawel een olfactorische deja vu vervuld mij, als of ik weer als kleine jongen bij oma in de pan gluur, vanavond met rode kool en goudrenet met aardappelpuree,
Groet,
Job
Hanneke de Jonge
februari 2, 2021 @ 12:39 pm
Hallo Job,
Super leuk om te horen, dankjewel voor het delen.
En inderdaad lekker met die rode kool en goudrenet met aardappelpuree.
Geniet ervan!
Mayra Josepha
februari 26, 2021 @ 7:23 pm
Bedankt voor het recept. Kan ik de jeneverbessen verandeten voor iets anders?
Hanneke de Jonge
februari 27, 2021 @ 7:30 am
De jeneverbessen hebben een hele specifieke smaak wat je niet vervangen kunt.
Als je ze niet kunt vinden, zou ik het niet vervangen door iets anders. Tenzij je gin in huis hebt, dan kan je een klein scheutje hiervan toevoegen.
Hoop dat je hier wat aan hebt.
Antonio
maart 1, 2021 @ 12:30 am
Veel sucadelapjes gegeten, maar dit recept is echt voortreffelijk….. een heerlijke jus en een grandioos stukje vlees… Voortreffelijk.
Hanneke de Jonge
maart 1, 2021 @ 12:13 pm
Dankjewel Antonio, heel leuk om te horen.