Sukadelappen (draadjesvlees) zijn afkomstig van de schouder van het rund. Dit vlees bevat veel spierweefsel omdat veel bewogen heeft. Sukade heeft midden door het vlees een pees lopen. Dit geeft het vlees een typische smaak en vleesstructuur. De pees kan je eten, vind je dit niet lekker, snijd hem dan na bereiding eruit. Ik had vandaag zo’n zin in ouderwetse gestoofde sukadelappen en heb ze daarom maar gemaakt. Past wel op deze koude dag, heerlijk in een stevige gietijzeren braadpan.

 

Sukadelappen bereiden is helemaal niet moeilijk, het heeft alleen een lange bereidingtijd nodig voordat het vlees gaar is.
Laat voor het bereiden eerst het vlees op kamer temperatuur komen (ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast halen).
Bak de sukadelappen van te voren even aan, totdat het een goedbruine kleur heeft. Met het aanbakken schroei je het vlees dicht, maar bak het niet te lang anders kan het vlees geen vocht meer opnemen. Hoe meer vocht de sukadelappen kunnen opnemen, hoe malser ze worden.

 

Je kunt voor dit vlees ook een snelkookpan gebruiken, om de bereidingstijd een stuk in te korten. Daarnaast voeg je een zuur ingrediënt toe waardoor het bindweefsel wat afbreekt en het vlees weer malser wordt.
Voor het stoven van sukadelappen gebruik je vocht in de vorm van bouillon, (donker) bier of wijn. Zorg ervoor dat dit vocht warm is.
Tijdens het stoven is het belangrijk dat de sukadelappen helemaal onder het vocht staan. Let daar tijdens het stoven wel op, voeg eventueel tussendoor nog wat vocht toe.
Gebruik het liefst hiervoor een grote gietijzeren stoofpan.

 

TIP: Bekijk op Trending.nl de laatste trends op gebied van Eten & Drinken

 

Nog meer stoofvlees

 

Een heel ander stoofgerecht met rundvlees, is deze Rundvlees stoofpot met balsamico. Probeer dat ook eens.