Ouderwetse huzarensalade maken

Lekker retro! Vroeger, in het restaurant van mijn ouders, was deze salade een van de populairste gerechten op de kaart. Waarom? Omdat alles zelf en vers werd bereid. Geen poespas, gewoon goede ingrediënten en liefde voor het vak. Vandaag maak ik de ouderwetse huzarensalade zoals mijn vader hem altijd maakte. En geloof me: hij is écht super lekker. Maar ja, mijn vader maakte alles lekker.

Serveer deze salade als lunch, bij de barbecue of als licht avondeten op een warme dag – met een lekker stuk stokbrood erbij.

Huzarensalade met een verhaal

Ik moet altijd denken aan dat ene moment uit het restaurant. Mijn vader was een keer niet in de keuken en liet een kok de huzarensalade maken. Die besloot het ‘efficiënt’ aan te pakken en gooide alle ingrediënten in de keukenmachine. Toen mijn vader later proefde, riep hij meteen: “Heb jij dit met de hand gesneden?” De kok gaf toe van niet. “Dat proef ik,” zei mijn vader, en hop, de hele bak ging in de prullenbak.

“Met de hand snijden, heb ik gezegd!” zei hij. Sindsdien durfde die kok nooit meer een machine te gebruiken voor deze salade.

Alles werd bij ons thuis van scratch gemaakt. Met verse producten, het liefst uit eigen moestuin, en altijd met de hand gesneden. Geen machines. Geen shortcuts. Dat waren nog eens tijden.

Misschien ben ik daardoor een tikkeltje verwend. Ik ben gewoon geen fan van kant-en-klare producten. Bestel ik soep in een restaurant en hij is niet vers? Dan proef ik dat meteen. Lastig soms – maar het laat wel zien hoeveel liefde we meegekregen hebben voor écht koken met pure ingrediënten.

Tips

  • Gebruik vastkokende aardappels, zoals Nicola, Doré of Bildstar

  • Zelf heb ik Opperdoezers gebruikt – die zijn nu in het seizoen

  • Gebruik diepvries doperwten voor die mooie groene kleur – niet uit een pot

  • Ik heb de salade aangemaakt met Belze Majoneis van Van Ton – een ouderwets lekkere mayonaise zonder suiker, gemaakt met vrije-uitloop eieren en zonnebloemolie. Met een lekker fris zuurtje, precies zoals mayonaise hoort te smaken

Ouderwetse huzarensalade recept:

Ouderwetse huzarensalade maken. Een huzarensalade met een verleden, want mijn vader maakte de lekkerste en dat is dit recept.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 g aardappels*
  • 1 grote wortel
  • 100 gr doperwten
  • 1 appel (Granny Smith)
  • 3 zoetzure augurken
  • 2 el zilveruitjes
  • 250 gr hamblokjes
  • 4 el mayonaise**
  • 1 el mosterd
  • peper en zout
  • een paar slablaadjes
  • 4 eieren
  • 8 tomaatjes

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en wortel en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes In een pan met weinig water en flink wat zout in ongeveer 5-7 minuten beetgaar.
  • Giet ze af en laat even uitdampen en iets afkoelen.
  • Blancheer de doperwtjes even, giet ze af en spoelen ze af met koud water.
  • Snijd de appel met schil en de augurken in blokjes zo groot als de aardappels en wortel.
  • Meng in een grote kom de aardappel, wortel, erwtjes, appel, augurk, zilveruitjes en de hamblokjes door elkaar.
  • Maak de saus: meng hiervoor de mayonaise met de mosterd en breng op smaak met flink wat peper en zout. Meng de saus door de salade, dek dit goed af en zet in de koelkast.
  • Serveer de huzarensalade zoals jij wilt met een gekookte eitje en tomaatjes erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating