Zuccotto of zucotto is een Italiaans dessert gemaakt van lange vingers en ricotta. Deze ijstaart komt oorspronkelijk uit Florence. Zuccotto dankt zijn naam aan de vorm waarin het nagerecht gemaakt wordt, zuccotto betekent namelijk kleine pompoen. Er bestaan heel veel verschillende recepten van dit gerecht en deze overheerlijke zuccotto parfait is mijn versie ervan.

 

Ik heb geen panettone of lange vingers gebruikt voor de buitenkant van het nagerecht en ook geen ricotta kaas. Als ik nou maar niet de Italiaanse smaakpolitie achter me aankrijg (haha). Het is een parfait geworden die ik in een klein cakevormpje gemaakt heb.
Een parfait is een luxe ijsdessert welke gemaakt wordt zonder ijsmachine. Het wordt meestal gemaakt van luchtig gekopte eieren (of eidooiers), slagroom en suiker. Er kan ook alcohol in zoals een likeur, toegevoegd worden. Meestal wordt het geserveerd in een cakevorm, waarvan dan plakken gesneden wordt.
Ondanks dat ik een ijsmachine heb, maak ik vaak ijs waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt. Dit is makkelijk voor mijn volgers die niet zo’n apparaat in de kast hebben staan.
Ik heb trouwens twee kleine cakeblikjes van 19 x 9 centimeter gebruikt.

 

Ik heb mini choco drops gebruikt in dit recept, maar je kunt dit ook vervangen door geschaafde pure chocolade.
Het dessert is gemaakt van rauwe eieren, serveer het dus niet aan zwangere vrouwen, zwakke ouderen en/of kleine kinderen.

 

Italiaanse nagerechten

 

Ben jij ook zo gek op Italiaanse toetjes? Nou ik heb er nog veel meer voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze simpele maar oh zo lekkere Espresso granita?

 

 

Recept overheerlijke zuccotto parfait: