Pappa al Pomodoro oftewel Toscaanse tomaten broodsoep is een perfecte soep om te maken als je teveel tomaten hebt liggen, die overrijp dreigen te gaan. En als je een brood zoals bijvoorbeeld een Ciabatta hebt liggen van 2 dagen oud. Oud brood in je soep? Ja oud brood in je soep. En maak de soep ook als er een overvloed aan rijpe tomaten is en ze in de aanbieding zijn.

 

Het is een traditioneel robuust Italiaans recept uit de Toscaanse boerenkeuken, gemaakt van tomaten, brood, knoflook en olijfolie. Dit zijn de ingrediënten die de Italianen altijd in huis hebben.
De soep kan zowel warm als koud gegeten worden en de smaak wordt zelfs beter als je hem een nacht laat staan. De soep verdient niet een schoonheidsprijs, maar wel de smaakprijs.
Je kunt het eventueel nog meer op smaak brengen met een lekkere balsamico of Parmezaanse kaas, maar dat is niet volgens het ‘originele’ recept.

 

Voor extra pit heb ik een peperoncino (een gedroogd pepertje) gebruikt, maar je kunt ook wat chilivlokken gebruiken.
Door de tomaten te roosteren in de oven, krijgen ze nog meer smaak.
Schrik niet van de bereidingstijd, de oven doet het meeste werk. Het is een supermakkelijk recept om te maken.

 

Probeer ook eens deze Spaanse koude soep Gazpacho