Deze pappardelle met asperges en daslookpesto is een heerlijk voorjaarsgerecht. Het is nu het seizoen van de asperges en wij eten ze zo vaak mogelijk. De daslook komt uit eigen tuin en daarvan heb ik een zalige pesto gemaakt voor door de pasta. Het is een vegetarisch gerecht, maar een stukje vis of een kipfilet erbij kan ook lekker zijn.

 

Asperges

 

Vanaf maart tot 24 juni komen de asperges uit de Nederlandse grond. En omdat wij er zo gek op zijn, kan je ook diverse aspergerecepten vinden op de site. De witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd, deze asperge is de koningin van de groenten. De witte asperges groeien onder de grond en de groene erboven. Ik heb ze beide gecombineerd in dit pastagerecht.

 

Daslook

 

De daslook is familie van de ui, lenteui, bieslook en knoflook. De smaak van het blad zit een beetje tussen knoflook en bieslook in. Het groeit in Nederland in beschaduwde vochtige plekken zoals in het bos, park of aan oevers. Het blad lijkt een beetje op het blad van het lelietje-van-dalen. Maar pas op, dit blad is giftig. Als er veel in het bos staat, dan komt je al een ui-/knoflookachtige geur tegemoet. Dan weet je dat je het juiste blad te pakken hebt.
Je kunt van daslook een pesto of kruidenboter maken, het rauw verwerken in salades of er een soep van maken.

 

Eieren pocheren*

 

Voor het pocheren van eieren heb je kakelverse eieren nodig! Als ze wat ouder zijn, loopt het eiwit te veel uit.
Eieren pocheren: verhit 10 cm water in een lage, brede pan tot tegen de kook aan en zet het vuur zachter. Let erop dat het water tegen de kook aanblijft, het mag echter niet koken. Voeg 4 eetlepels azijn toe.
Breek voorzichtig een ei in een kopje. Als je dit doet moet je er voor zorgen dat de dooier heel blijft.
Roer met een lepel van buiten naar binnen, steeds sneller tot je een draaikolk krijgt. Giet 1 ei boven de kolk. De draaikolk doet nu het werk: het eiwit draait vanzelf om de eidooier. Laat het ei niet te lang koken want dan wordt de dooier te hard, het is de bedoeling om het zacht te houden aan de binnenkant. Schep het ei na 3 minuten met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Pocheer zo nog 3 eieren.

 

Maar je kunt ze ook in de magnetron pocheren: doe hiervoor 125 ml koud water in een kommetje of kopje. Breek hierin het ei. Het ei moet onder water staan, zo niet voeg dan wat water toe. Leg een schotel op het kommetje en zet het in de magnetron. Zet deze op de hoogste stand en pocheer het ei (M) in ongeveer 1 minuut.
Je moet ze per stuk pocheren in de magnetron. Haal ze voorzichtig uit het schaaltje en warm ze vlak voor het serveren heel even op in een pan met warm water.

 

Tips:

 

Mocht je nog wat pesto overhouden, is dit natuurlijk lekker als dip, op een tosti of maak er een lekkere saladedressing van.
Als de daslook niet meer in het seizoen is kan je ook basilicumpesto maken.
In plaats van walnoten kan je ook cashewnoten, hazelnoten, pijnboompitten of amandelen gebruiken.
Als eieren pocheren jou te moeilijk lijkt, serveer dan een zachtgekookt ei op de pasta.

 

 

Recept Pappardelle met asperges en daslookpesto: