Een heerlijk en snel te maken vegetarisch gerecht. Deze Parelcouscous met paddenstoelen en balsamico is ideaal om te maken op een doordeweekse dag als je niet zoveel tijd of zin hebt om te koken.

 

Parelcouscous

 

Ik ben niet zo gek op de structuur van couscous, maar parelcouscous vind ik heerlijk. Je zou denken dat dit hetzelfde is, maar dat is toch niet zo.
Couscous komt uit de Marokkaanse keuken en wordt gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe. In deze keuken is couscous onmisbaar, maar het wordt ook veel gegeten in andere Noord-Afrikaanse landen.
Het is heel simpel te bereiden: laat de couscous een paar minuutjes wellen in kokend water en breng het dan op smaak met specerijen zoals bijvoorbeeld ras-el-hanout.
De oorspronkelijke manier waarop couscous in Marokko bereid wordt duurt een stuk langer, hier wordt het meerdere keren gestoomd en los gewreven met handem. Je hoeft couscous nooit te koken. De smaak is vrij neutraal of eigenlijk smaakloos, vandaar dat het op smaak gebracht moet worden.

Parelcouscous wordt ook wel Jeruzalem couscous of ptitim genoemd. Deze couscous is een klein rond balletje en lijkt een beetje op de Italiaanse bolletjes pastasoort Fregola.
Het wordt veel in Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten.
Deze wordt ook gemaakt van grof gemalen gries van de durum tarwe. Omdat parelcouscous groter is dan couscous, wordt het ook anders bereid. Je moet het namelijk ongeveer 10 minuten koken. De parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.

 

Paddenstoelen*

 

Je kunt gewone champignons voor dit gerecht gebruiken, maar het is ook lekker om verschillende soorten paddenstoelen te gebruiken. Deze kan je gemengd in de supermarkt kopen of los bij de groenteboer. Ik heb shiitake, oesterzwammen en beukenzwammetjes gebruikt in dit recept.

 

Balsamico**

 

Balsamico is een heerlijke aromatische azijnsoort die uit het Noorden van Italie komt. Deze smaakmaker is niet alleen heerlijk in een dressing over een salade of om zo te gebruiken over tomaten, mozzarella of antipasti. Maar je kunt een gerecht ook op smaak brengen hiermee zoals bij deze paddenstoelen. Gebruik wel een goede balsamico hiervoor.

Ik ben gek op balsamico en heb daarom ook diverse recepten hiermee op de site staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Runderstoof met balsamico? Klinkt goed he?

 

Recept Parelcouscous met paddenstoelen en balsamico: