We gaan naar Sicilië met dit recept! Pasta alla Norma is een heerlijk Siciliaans pastagerecht met aubergine, tomaten(saus) en basilicum. Deze pasta is een volledig bevredigend vegetarisch diner. Als je van aubergines houdt, zal je dol zijn op pasta alla Norma. Terwijl ik typ, krijg ik er weer zin in.

 

Pasta alla Norma

 

De meeste recepten voor Pasta alla Norma worden gemaakt met gebakken aubergine, maar je kunt de aubergines ook roosteren. Aubergine neemt olie echt op als een spons, waardoor het gerecht lichter wordt als je de aubergines roostert.
Ik heb dit klassieke recept verder lichter gemaakt door meer aubergine en minder pasta te gebruiken. Het is lekker pittig, precies zoals ik het graag heb.
Norma in de naam van deze pasta krijgt een hoofdletter omdat ze een dame is. Of een opera, het is maar hoe je het bekijkt.

 

Hier is het achtergrondverhaal: Pasta alla Norma komt uit Catania, een stad aan de oostkust van Sicilië. Catania is de geboorteplaats van Vincenzo Bellini, een Italiaanse operacomponist die begin 19e eeuw leefde. Een van Bellini’s beroemdste opera’s – Norma – is vernoemd naar de hoofdpersoon.
Volgens de verhalen riep toneelschrijver Nino Martoglio na zijn eerste hap van dit pastagerecht uit: ‘Chista è ‘na vera Norma! (‘dit is een echte Norma!) Dat is nogal een compliment.

Pasta alla Norma

 

Aubergine

 

Pasta alla Norma is het bewijs dat eenvoudige ingrediënten spectaculaire resultaten kunnen opleveren. Dit klassieke Italiaanse gerecht is vooral geschikt in de nazomer of vroege herfst, wanneer de aubergines in het seizoen zijn. De aubergine heeft de hoofdrol in deze pasta.
Zoek naar twee middelgrote aubergines met een stevige, glanzende schil en zonder blauwe plekken. Ze moeten zwaar aanvoelen vanwege hun formaat.

 

Meer auberginerecepten om van te genieten:

 

Gegrilde aubergine salade met kikkererwten
Pasta Caponata (ook uit Sicilië)
Galette met hasselback aubergine
Pittige Chinese aubergine roerbak
Fusilli met aubergine, tomaten en rozijnen
Turkse gevulde aubergines Imam bayildi
Geroosterde aubergine soep
Aubergine schnitzel met parelcouscous
Melanzane alla Parmigiana
Baba Ganoush

 

Tips:

 

Ik heb als pasta de Pantacce gebruikt, maar je kunt elk soort pasta nemen voor dit gerecht.

Kook de pasta in gezouten water. Door het water te zouten, krijgt de pasta meer smaak. Vergeet niet een deel van het kookwater van de pasta te bewaren voordat je het afgiet*. Het zetmeel in het water helpt de saus iets dunner te maken als dit te droog lijkt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pasta alla Norma: