Deze peren flapjack crumble is een echt verwenontbijt voor de zondagmorgen. Lekker uitslapen en dan op je gemak dit ontbijt klaarmaken. Lekker warm uit de oven met de smaken van de herfst, genieten maar. Het is dus De kruimels die op de gestoofde peren gaan is een combinatie van een crumble en flapjacks.

 

Ontbijt je wel

 

Vroeger was het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het gezegde luidt dan ook: ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Ik vind het nog steeds een belangrijke maaltijd en ontbijt dan graag elke morgen met iets anders. Variatie is voor mij het toverwoord. Van kwark, yoghurt of Skyr met vers fruit en/of zelfgemaakte granola, tot overnight oats, chiapuddingen en smoothies. Elke ochtend maak ik er een feestje van. En in het weekend is het extra feest met een crumble zoals deze of homemade pancakes of muffins.

 

Ik kan er vaak uren tegenaan als ik goed ontbeten heb. En hierdoor heb ik geen snaaimomenten in de ochtend. Onderzoek toont aan dat het voedingsstoffen tekort wat je oploopt als je niet ontbijt, je gedurende de rest van de dag niet meer kunt inhalen. Hierdoor ben je vaker geneigd om ongezonde tussendoortjes naar binnen te werken.
Maar het intermittent fasting eetpatroon staat daar weer lijnrecht tegenover. Ik zou zeggen, doe wat goed voor jou voelt.

 

Crumble

 

Een crumble is een van oorsprong Engels ovengerecht wat meestal uit een zoete versie ervan bestaat. Het is gestoofd fruit met een kruimelige (crumble) topping gemakt van boter, bloem en suiker. Het wordt geserveerd als nagerecht. Vaak met een bolletje ijs, slagroom of een custard. Ik heb de topping nu van havervlokken gemaakt.

 

Flapjacks

 

Een flapjack is ook al zo’n typisch klassiek Engels zoet gerecht. Het is een koek gemaakt van roomboter, havervlokken en suiker. Hierdoor kan nog gedroogd fruit en specerijen gemengd worden. Het wordt in een bakblik gebakken en daarna in een soort repen gesneden. Het is eigenlijk de voorloper van de mueslireep.

 

Chaikruiden*

 

Ik ben gek op de smaken van chai en heb daarom mijn eigen chaikruidenmix gemaakt. En dit kan jij ook maken, het recept ervoor vind je hier. Heb je daar geen zin in, gebruik dan bijvoorbeeld alleen kaneel bij de peertjes.

 

Extra nodig: ovale ovenschaal van 25 centimeter

 

Recept Peren flapjack crumble: