Deze perencake met witte chocolade Amaretto topping is een heerlijke cake om te maken in de feestmaand. Gebruik een rijpe peer voor deze cake, hierdoor krijgt de cake een lekkere zoete peersmaak. Cake gemaakt met veel ricotta erin geeft zo’n luchtige en smeuïge cake, echt de moeite waard om eens te proberen.

 

Tulband

 

En tulband oftewel een bundt cake is sowieso een feestelijke cake om te maken. Het hoort er echt bij in december vind ik. Het is een cake gebakken in een tulband bakblik (een ronde vorm met een gat in het midden). Ik heb een tulband van 24 centimeter doornsnee gebruikt, maar je kunt ook een ronde springvorm van 22 centimeter of een cakeblik gebruiken voor dit recept.

 

Ricotta

 

Ik gebruik vaak Griekse yoghurt in cake recepten, maar de ricotta door het beslag gaf echt een heerlijke luchtige cake. Denk dat ik dit blijf doen in plaats van de yoghurt. Ricotta is een Italiaanse zachte en milde kaas wat gemaakt wordt van wei. Wei is de wrongel wat overblijft van de kaasproductie. Het is daarom een magere en zoutarme zachte kaas wat boordevol eiwitten zit. Je kunt het gebruikten in heel veel recepten. En ondanks dat het een magere kaas is, is het wel ontzettend romig.

 

Topping

 

Ik mocht een lekkere fles Amaretto van Villa Massa ontvangen. Deze is gemaakt van echte Siciliaanse amandelen wat de zoete en zachte likeur een smaakvolle amandelaroma geeft. Heerlijk om zo te drinken, maar ik wilde er ook iets lekkers van maken.
Omdat ik van plan was deze perencake te maken, had ik bedacht om de Amaretto te verwerken in de topping en dat is heerlijk uitgepakt.
Het is een soort ganache van Amaretto en witte chocolade geworden en dat paste perfect bij de perencake.

 

Boter*

 

In plaats van roomboter heb ik Blue Band 100% plantaardige variatie op roomboter gebruikt.
Een nieuwe, heerlijk romige plantaardige vervanger voor roomboter, voor iedereen die op zoek is naar een romige smaak, maar zoveel mogelijk plantaardig wil eten. Deze variatie vervangt roomboter heel gemakkelijk 1:1 in de pan, op brood, in baksels of andere gerechten.

De boter is gemaakt met 100% natuurlijke plantaardige ingrediënten en heeft daarom 50% minder klimaatimpact dan (smeerbare) roomboter. Ook is de 100% plantaardige variatie op roomboter van nature lactosevrij, melkvrij en glutenvrij.

 

Tips:

 

Gesmolten boter in dit gerecht moet niet heet zijn als je het in het beslag mixt. Smelt deze dus als eerste voordat je het beslag gaat maken.

Mocht de witte chocolade niet helemaal smelten* in de hete Amaretto (zie foto’s gallery), zet een kom met de Amaretto en chocolade dan boven een pan met een laagje heet water en laat het dan au-bain-marie smelten.

Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bereiden, bewaar hem dan op kamertemperatuur.

Deze Gembercake tulband is ook zo’n feestelijke cake.

 

 

Recept Perencake met witte chocolade Amaretto topping: