Ik had nog een bosje raapstelen over, wat kan je daar mee doen? Nou een heerlijke pesto van raapstelen maken bijvoorbeeld. Een lekkere twist op de klassieke pesto welke gemaakt wordt van basilicum. Deze pesto is lekker door een pasta, een stamppot of zo op een toastje of boterham met avocado.

 

Pesto

 

Ik ben gek op zelfgemaakt pesto, maar de pesto’s die worden verkocht in de supermarkten vind ik echt niet lekker (vies zelfs). Vooral die uit een potje, dat heeft niets met pesto te maken. Origineel wordt de pesto natuurlijk gemaakt van verse basilicum, maar je kunt van allerlei kruiden of zelfs van raapstelen, waterkers, boerenkool of rucola ook een pesto maken. Dan mag het misschien niet pesto heten, maar zo noemen we het wel.

 

Pesto is ideaal om te maken als je nog verse kruiden in de groentelade hebt liggen die eigenlijk op moeten. Zo heb ik al eens een pittige korianderpesto gemaakt, want dit kruid verlept toch wel heel snel. Die pesto is heerlijk door een Aziatisch gerecht of op deze Geplette aardappelen met korianderpesto.
En zo is een dillepesto heerlijk op vis of bij een rode bietensalade.
En meng een daslookpesto door spaghetti en je hebt een heerlijke maaltijd.

 

Pesto maken

 

Als je een keukenmachine of staafmixer hebt, is pesto maken een fluitje van een cent. Je kunt het ook met een vijzel maken, dit is natuurlijk de traditionele manier. Maar dan ben je wel een stuk langer bezig. Dus als je een keukenmachine of een staafmixer hebt, maak voor het gemak hiermee de pesto.

 

Naast pistachenoten kan je ook walnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, amandelen of zelfs pinda’s gebruiken. Ik zou wel een pittige kaas zoals Pecorino, Parmezaanse, Manchego of oude kaas gebruiken voor de smaak.
En behalve olijfolie, kan je ook een notenolie of zelfs zonnebloemolie gebruiken.
Dus geen excuses meer en lekker zelf pesto maken.

 

Tips:

 

Pesto is lekker door pasta, stamppot, op een stukje vlees of vis, door de soep, op een boterham met tomaten en komkommer of op een toastje of stokbroodje bij de borrel.

Je kunt bij de raapstelen ook nog kruiden zoals peterselie, rucola o.i.d. gebruiken.

Je moet de pesto niet te fijn malen, het moet geen gladde saus worden.

Benodigde keukenmaterialen: slacentrifuge en keukenmachine

 

 

Recept Pesto van raapstelen: