De peterseliewortel en de pastinaak lijken op elkaar maar zijn twee heel verschillende groenten. De smaak is zeer verschillend, de peterseliewortel is kruidig en smaakt een beetje naar peterselie en de pastinaak is een wat zoetere wortel. Vroeger noemden we dit ‘vergeten groenten’, maar de pastinaak is tegenwoordig volop verkrijgbaar in het seizoen. De peterseliewortel vind je wel op de (biologische en boeren) markten. Je kunt van peterseliewortel een lekkere stamppot of puree van maken. Maar ik heb er nu een heerlijke peterseliewortel soep met gerookte zalm van gemaakt.

 

Door de gerookte zalm is het een feestelijk soepje geworden. Je kunt de zalm weglaten en/of eventueel vervangen door gerookte eendenborst plakjes (nog feestelijker).
Als je groentebouillon gebruikt heb je een vegetarische soep. Dan moet je de topping ook vegetarisch houden natuurlijk. Bak bijvoorbeeld plakjes appel in boter met een beetje honing en serveer dat op de soep, eventueel aangevuld met gehakte walnoten o.i.d.

 

Pastinaak

 

Ik heb een heerlijk recept met pastinaak voor jou. Het zijn deze Pastinaak frietjes met een pittige dressing. Probeer het eens!