En weer zo’n heerlijke hartige taart recept erbij op de site. Deze plaattaart met kaas en zwarte olijven is er eentje om te smullen! Ik had pas al een te lekkere hartige taart gemaakt met drie kleuren paprika’s, maar deze is ook te gek. Als je tenminste een kaasliefhebber bent en van olijven houdt.

 

Hartige plaattaart

 

Deze hartige taart heeft wel iets weg van de Franse uientaart Pissaladière. Deze staat trouwens ook nog steeds op mijn to cook lijstje, dus dit recept zullen jullie nog wel eens voorbij zien komen in de toekomst. Deze pissaladière wordt gemaakt van veel uien, ansjovis en zwarte olijven. Maar daar houdt de overeenkomst mee op.

 

Deze lekkere plaattaart is meer een Italiaanse taart gemaakt met Italiaanse kazen. Je kunt in plaats van het bladerdeeg, ook een (hartig) taartdeeg of pizzadeeg gebruiken. Dan maak je er een lekkere pizza van, dat kan ook. Maar ik ben een beetje verslaafd aan bladerdeeg, die lekkere ‘vlokkerige’ structuur ervan.

 

Provolone kaas

 

Deze kaas komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië en wordt gemaakt van koemelk. Het wordt op een bijzondere manier gemaakt, de kaas wordt namelijk gekneed tijdens het bereiden. De kaas wordt in Italië vaak als dessert kaas gegeten, maar wordt ook gebruikt op de pizza’s. Het is een half harde milde en iets zoete kaas, de iets oudere varianten kunnen makkelijker geraspt worden en over de pasta gebruikt worden. Het is een lekkere ‘smeltkaas’ en daarom zo geschikt om op een pizza te gebruiken.
Ik kon de kaas niet vinden in onze lokale supermarkten, maar de kaasboer op de markt had deze kaas gelukkig wel.
Als je de kaas niet kunt vinden, vraag jouw lokale kaasboer dan om een goed alternatief.

 

Tips:

 

Serveer deze taart als voorgerecht voor vier personen of als hoofdgerecht voor twee personen. Maak er dan een lekkere groene salade bij. Of serveer de taart als borrelhap.
Als je niet van olijven houdt, laat ze dan achterwege.

 

 

Recept Plaattaart met kaas en zwarte olijven: