Ik had een Libanees platbrood over van de Flevour foodbox en wilde daar nog iets lekkers van maken. Heb even gekeken wat ik nog in de koelkast had liggen, mozzarellabolletjes, beetje gekookte spinazie en nog een paar tomaatjes op het aanrecht. Als ik dat nou eens erop leg en dan een eitje erboven breek, dan heb ik een soort platbrood shakshuka pizza gemaakt. Het brood inclusief beleg in de oven gedaan en tada, een heerlijk maaltje kwam er weer uit.

 

Platbrood

 

Deze Flevour foodbox was in leven geroepen om de gedupeerde boeren en producenten uit de Flevopolder een beetje te helpen door hun producten lokaal te verkopen.
Het Libanees platbrood komt van Arabic Bread Almere en de biologische eieren van @eierautomaatzeeasterweg. Van het brood en de lokale paddenstoelen en uien heb ik ook dit heerlijke platbrood met oesterzwammen gemaakt.

 

Elke cultuur heeft zijn eigen soort platbrood. Of het nu roti, lavash, tortilla of naan brood heet. Het lekkere van platbrood is dat je het kan oprollen en uit het vuistje kan eten. Ook kan je het brood gebruiken als vervanger van bestek om je eten ermee op te lepelen, zoals het in de Midden-Oosterse landen traditie is.
Het platbrood was erg lekker moet ik zeggen. Ik heb een ander platbrood wat over was, de volgende dag krokant gebakken in een koekenpan en belegd met korianderpesto en fetakaas. Dit was zo lekker kan ik jullie verklappen.

 

Shakshuka

 

Shakshuka oftewel Shakshouka is een eiergerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De eieren worden gepocheerd in een saus gemaakt van tomaten, chilipepers, uien en specerijen. De Turkse Menemen lijkt hier ook op.

 

No-waste

 

Ik houd er niet van om voedsel weg te gooien en probeer altijd van restjes nog iets te maken. Of het nu een soepje is van overgebleven restjes groenten, een omelet of deze pizza, er is altijd wel iets lekkers in elkaar te flansen. Wees creatief en kijk wat je nog in huis hebt.

 

 

Recept Platbrood Shakshuka pizza: