Gebruik jouw favoriete geroosterde herfstgroenten om dit polentagerecht lekker te maken. Deze romige polenta met geroosterde pompoen en balsamico zal jij absoluut geweldig vinden voor de herfst! De herfst is de perfecte tijd om te genieten van een warme, geruststellende maaltijd. En deze eenvoudig te maken polenta is het perfecte gerecht voor een koele herfstavond. Het resultaat is een romig, smaakvol gerecht dat zeker zal bevallen. Dus ga je gang en probeer dit gerecht een, je zult niet teleurgesteld worden!
Serveer het als bijgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht. Hoe dan ook, je zult dol zijn op deze serieus gezellige herfstmaaltijd. Meer herfst dan dit kun je niet krijgen.

 

Herfstgerechten

 

De herfst is de perfecte tijd om te genieten van geruststellende, smaakvolle gerechten die optimaal gebruik maken van seizoensgebonden ingrediënten. Een van mijn favoriete groente van deze tijd van het jaar is pompoen.
Dit gerecht is niet alleen gemakkelijk genoeg om op een drukke doordeweekse herfst- of winteravond te bereiden, maar het heeft net iets speciaals dat het ook de moeite waard maakt om tijdens de feestdagen te maken.

 

Polenta

 

Wat is polenta? Het is een pap van maïsmeel wat afkomstig is uit Noord-Italië en meestal wordt gekookt. Kook de polenta in een pan met bouillon, de verhouding is 1 deel polenta en 5 delen vocht (bouillon). Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat dit onder af en toe roeren dik en romig koken.
Breng dan de polenta op smaak en roer tot er geen klontjes meer zijn. Haal van het vuur en zet opzij. Als je een nog romigere consistentie wilt, kan je een scheut slagroom toevoegen.
Polenta is is een lekkere en voedzame vervanger voor aardappelen, rijst of pasta.
Je kunt het daarom ook als aardappelpuree eten of er een stamppot van maken. De dikke afgekoelde pap kan je in stukken snijden en als bakken en als polentafrieten serveren.

 

Pompoen

 

Ik heb voor dit gerecht een biologische crown prince pompoen gebruikt. Deze pompoen heeft een blauwgrijze schil en is vanbinnen prachtig oranje. Het vruchtvlees heeft een iets kruimige structuur en een volle zoete smaak.
Maar je kunt ook een ander soort pompoen gebruiken voor dit recept.

 

Tips:

 

Bij een biologische pompoen kan je de schil gewoon eten.

De zwarte knoflook en uien geven echt een bijzondere smaak aan dit gerecht. Je kunt dit o.a. online bestellen. Je kunt het eventueel vervangen door 2 teentjes ‘gewone’ knoflook en een geroosterde ui.

 

 

Recept Polenta met geroosterde pompoen en balsamico: