Pompoen Cakerol met Roomkaas

Het is echt herfst en ik heb alweer enkele pompoenen gekocht. Behalve er een heerlijke soep van te maken, kan je er natuurlijk ook een heerlijke pompoen cakerol met roomkaas van maken.

Pompoen

Nu is de herfst niet mijn favoriete jaargetijde, maar pompoenen vind ik heerlijk. Die kan ik de hele herfst en winter wel eten. Je kunt daarom ook heel veel pompoenrecepten op mijn site vinden. Pompoen is een zoete vruchtgroente die niet alleen heel erg lekker is, maar ook nog eens gezond. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Daarbij bevatten ze weinig calorieën.
Pompoenen zijn verkrijgbaar vanaf september en het seizoen duurt tot het einde van de winter.

Er bestaan heel veel soorten pompoenen, de flespompoen en de oranje hokkaido vind je meestal in de supermarkten.
Maar bij de groenteboer of boerenmarkten zal je meer verschillende pompoenen vinden zoals de zoete (en grote) muskaatpompoen. Vaak kan je deze in stukken kopen, omdat ze zo groot zijn. De Kabocha is een donkergroene pompoen is ook lekker zoet en vol van smaak.

Maar er zijn nog veel meer soorten, elk met een ander uiterlijk en smaak.
De spaghettipompoen is een hele bijzondere. Het is een langwerpige pompoen met een witte, gele en/of groene schil. Als je de pompoenhelften (zonder pitjes) roostert in de oven, kan je het vruchtvlees met een vork eruit schrapen. Dit heeft dan de vorm van spaghetti waaraan deze pompoen natuurlijk zijn naam dankt. Je kunt deze ‘spaghetti’ mengen met een saus of andere ingrediënten en hiermee de pompoenhelften weer mee vullen.

Pompoen schillen, schoonmaken en snijden

Een pompoen schoonmaken is wel een klusje. Omdat ze zo hard zijn, kan je deze moeilijk snijden en schillen. Biologische pompoenen hoef je niet te schillen, als je hiervan een soep wilt maken kan je dit met schil en al koken en pureren. In mijn blog: Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes lees je precies hoe je dit het beste kan doen.

Recepten met pompoen

Pompoen is een veelzijdige groente, je kunt er zowel hartige als zoete gerechten van maken. Ik heb heel veel pompoenrecepten staan op de site. Van soep, cheesecake, pannenkoekjes, hummus, hasselback van pompoen tot aan pompoenchutney toe. Zoek ze maar eens op.

Pompoenpuree*

Voor dit recept heb ik een flessenpompoen gebruikt. Deze heb ik doormidden gesneden, pitjes en zaadlijsten verwijderd en de snijkanten ingesmeerd met olie. Toen de pompoen met de snijkant op een met bakpapier belegde bakplaat gelegd en in een oven van 200˚C in ongeveer 45 minuten gaar geroosterd. De pompoenhelften laten afkoelen en toen met een lepel het vruchtvlees uit de schil gelepeld. De rest van het vruchtvlees kan je weer gebruiken voor een soepje of smoothie.
Voor de cake heb ik een bakplaat van 35 x 27 centimeter gebruikt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Pompoen cakerol met roomkaas:

Pompoen cakerol met roomkaas. Ik heb een heerlijke cake gemaakt van pompoenpuree. Dit is een echte herfstachtige cake, bak hem snel.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

Cake

  • 2 eieren (L)
  • 150 gr rietsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 125 gr pompoenpuree*
  • 75 gr bloem
  • poedersuiker

Vulling

  • 75 gr zachte roomboter
  • 225 gr roomkaas
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el sinaasappelrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175˚C graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Vet het bakpapier in met boter en bestrooi met wat poedersuiker.
  • Doe de eieren en rietsuiker in een beslagkom en klop deze in 5 minuten luchtig.
  • Voeg de bakpoeder, speculaaskruiden en pompoenpuree toe en klop nogmaals door.
  • Voeg dan de (gezeefde) bloem toe en spatel dit goed erdoor.
  • Verdeel het beslag over de bakplaat en bestrooi strijk het glad met een spatel.
  • Bak de cake ongeveer 12-14 minuten in de voorverwarmde oven. Als de cake terugveert als je er zachtjes op drukt, dan is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven en stort het op een vel bakpapier voorzien van poedersuiker.
  • Haal het bakpapier van de cake en rol de cake vanaf de lengte op. Laat afkoelen.
  • Maak nu de vulling door de zachte boter met de roomkaas, poedersuiker, vanillesuiker en sinaasappelrasp te mengen. Doe een kwart van dit mengsel in een spuitzak.
  • Rol de afgekoelde cake voorzichtig weer uit en besmeer met de roomkaas. Rol de cake weer op en verpak het in het bakpapier. Zet een uur in de koelkast om op te stijven.
  • Haal de cake uit de koelkast, leg hem voorzichtig op een schaal en bestrooi met wat poedersuiker.
  • Spuit toefjes van de achtergehouden roomkaas erop. Garneer eventueel met chocolade pompoentjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating