Wij zijn gek op pompoen en daarom verzin ik elke keer weer nieuwe recepten met pompoen. Zo ook deze pompoen gevuld met rijst, linzen en halloumi. Een heerlijk vegetarisch gerecht vol met lekkere rijst, linzen, kaas en groenten. Hoe leuk is het om zo’n pompoen te in z’n geheel te serveren.

 

Pompoen

 

Pompoen is een echte herfst/winter groente. Eet ze als ze in het seizoen zijn. Ze zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg goed voor ons. Pompoenen bevatten weinig calorieën, veel vitamine A en C en zitten boordevol met vezels.
Het is een vruchtgroente die in heel veel vormen en maten te koop zijn, zowel de eetbare als de sierpompoenen. De bekende hokkaido (oranje) is een populaire pompoensoort. Deze is vrij neutraal van smaak en daarom in veel recepten te gebruiken. Smaken verschillend en dat geldt ook voor pompoenen, de ene is veel zoeter dan de andere, of steviger, meliger of zachter dan de andere.

 

Ik heb voor dit gerecht de groene Kabocha pompoen gebruikt, deze zie ze steeds meer in de supermarkten liggen. De donkergroene pompoen heeft lichtoranje vruchtvlees. Het is een iets zoete pompoen met lekker zacht en romig vruchtvlees. De schil is niet te hard en daarom ook eetbaar.
Maar je kunt natuurlijk ook de ‘gewone’ oranje pompoen gebruiken.
In mijn blog: Ben jij ook zo gek op pompoen? lees je nog meer over de verschillende soorten pompoenen.

 

De pompoen kan je vullen met allerlei soorten rijst, peulvruchten, groenten en paddenstoelen. Wat jou maar lekker lijkt. Denk er wel om dat je de rijst van te voren nog kookt en dat je harde groenten zoals de pastinaak een minuut of tien bakt of kookt voordat je de overige ingrediënten gaat bakken.
Je kunt de vulling ook ruim van te voren bakken en dan een half uurtje voordat je aan tafel gaat, vul je pompoen ermee en laat het in ongeveer 15-20 minuten warm worden in de oven.

 

Tips:

 

Ik heb zwarte rijst gebruikt, omdat ik deze nog gekookt in de koelkast had liggen. Mocht jij ook zwarte rijst willen gebruiken, denk er dan om aan dat dit vrij lang 45-60 minuten moet koken.
Je kunt ook zilvervliesrijst hiervoor in de plaats gebruiken.
In plaats van een grote pompoen* te gebruiken voor dit gerecht kan je ook kleine 1-persoons pompoentjes vullen als je die kunt vinden bij je groenteboer. Ik heb zo’n klein pompoentje gebruikt voor dit recept.
Mocht je nog wat vulling overhouden, dan is dit heel erg lekker als vulling van een (eier)wrap de volgende dag.

 

 

Recept Pompoen gevuld met rijst, linzen en halloumi: