Deze pompoen hasselback is weer eens een hele andere manier om pompoen te bereiden. Je hebt hiervoor een flespompoen nodig. Het is een spectaculair bijgerecht tijdens een dinertje. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Misschien ken je de Hasselback aardappel wel, het is een aardappelrecept waarbij de aardappel in een waaiervorm gesneden wordt en in de oven gegaard wordt. Het recept is ooit bedacht door een Zweedse chef-kok van het hotel Hasselbacken in Stockholm. Daarna is het overgewaaid naar Amerika, waar het nog steeds een populair bijgerecht is.

 

Voor onze vegetarische maand heb ik deze pompoen hasselback bereid. Het is eigenlijk al een (vegetarisch) gerecht op zichzelf, maar ik heb het geserveerd met een warme salade van Beluga linzen, feta, gehakte noten en ingelegde rode ui. Het is een heerlijke combinatie geworden.

 

Flespompoen

 

Een flespompoen wordt ook wel butternut squash genoemd. Deze pompoen lijkt een beetje op een hele grote peer en heeft een gladde lichtoranje schil. Deze schil kan je eten, maar is ook makkelijk te schillen met een dunschiller.
Deze pompoen heeft een licht nootachtige smaak, het zachte zoete vruchtvlees is dondergeel tot oranje van kleur.
Ondanks dat het een echte herfstgroente is, is deze pompoen het hele jaar wel verkrijgbaar.
Als je de pompoen op een koele plek bewaard, blijft hij wel een tot twee maanden houdbaar.

 

Deze pompoen is rijk aan vitamines en mineralen.
Een flespompoen is een veelzijdige groente, je kunt het koken, roosteren, bakken en er soep van maken. De pompoen is ook zo geliefd omdat er redelijk veel vruchtvlees aan zit.

 

Enkele recepten met flespompoen zijn deze heerlijke:

 

Geroosterde flespompoen met feta
Hartige taart met pompoen en fonduekaas
Eendenborst met vijgen, pompoentagliatelle en paddenstoelen
Pompoenlasagne met salie
Romige pompoen gratin met salie
Gegrilde pompoenplakken met feta, cranberry’s en dukkah

 

 

Recept Pompoen hasselback: