Het is februari en er zijn nog volop pompoenen te koop. Wij zijn er gek op dus we zijn nog lang niet uitgekeken op de pompoen. Er zat een hele grote biologische Sweet mama pompoen uit onze eigen polder in de Flevourbox van februari. Hier wilde ik iets speciaal mee doen. Ik had nog gekookte spelt van een ander recept in de koelkast liggen en heb dit gecombineerd met de pompoen. Het is deze heerlijke schaal pompoen met speltkorrels en kaassaus geworden. Genoeg voor twee personen als vegetarisch hoofdgerecht of voor vier personen als je er nog een stukje vlees bij wilt serveren.

 

Sweet mama pompoen

 

De sweet mama pompoen wordt ook wel kabocha pompoen genoemd. Deze pompoen is ook een populaire pompoen in ons land en je ziet ze dan ook wel in de meeste supermarkten liggen. De donkergroene pompoen heeft oranje vruchtvlees. Het is een behoorlijk zoete pompoen met lekker zacht en romig vruchtvlees en daarom geschikt voor zoete gerechten. Ik heb de pompoen nu in een hartig gerecht verwerkt, het zoete van de pompoen gaat heel goed samen met het zoute van de kaassaus.
De schil is niet te hard en eetbaar en de pompoenen zijn lang houdbaar.

 

Deze pompoenen komen net zoals de flower sprouts uit de Flevourbox van een biologische boer uit Marknesse. De twee broers van dit bedrijf telen diverse producten, zoals asperges,
pompoenen, spruiten, walnoten, aardbeien, zoete aardappelen en yacon. Hun producten kan je ook vinden in De Krat en de Eko Box.
En in de aspergetijd kan je de asperges ook lekker vers kopen in hun kraampje aan de weg.
Altijd leuk om te weten waar de producten vandaan komen toch?

 

De pompoen was met 45 minuten super zacht geworden. Je kunt dit checken door met de punt van een scherp mes door de schil te prikken. En ze waren zo gaar dat de schil losliet, ik kon ze dus serveren zonder schil.

 

Spelt

 

De hele speltkorrels kwamen uit een vorige Flevourbox. Ik heb ze ook gebruikt in dit recept:
Speltkorrels met flower sprouts, prei en wortel. Hoe je de spelt* moet koken, kan je in dat recept lezen.

 

Tip:

 

Ik heb de helft van de pompoen gebruikt voor dit recept. De andere geroosterde helft heb ik verwerkt in deze lekkere Simpele pompoensoep.

Pompoen met speltkorrels en kaassaus

Recept Pompoen met speltkorrels en kaassaus: