Hummus, humus, hoummous, houmous, hommos of goumoes is een kikkererwtenpuree uit het Midden-Oosten. Hierin zitten behalve gekookte kikkererwten, ook tahin (sesampasta), olijfolie en als smaakmakers vaak knoflook, komijnpoeder, citroensap en peper en zout. Ik heb nu een lekkere zelfgemaakte pompoenhummus gemaakt.

 

Hummus

 

De pompoenen zijn volop in het seizoen en wij zijn er gek op. Gebruik het in soepen, stoofschotel, cakes, pannenkoekjes en/of smoothies. Deze recepten staan allemaal op de site, zoek op pompoen en je zult ze vinden. En nu dus ook in een hummus. Hummus is een gezonde spread voor op een cracker, rijstwafel of op brood.
Het wordt in het Midden-Oosten vaak als dip geserveerd met brood of bij falafel.

 

Hummus wordt steeds populairder in ons land, de supermarkten liggen vol met allerlei soorten. Maar deze hummus heeft weinig meer te maken met de originele versie. Vaak wordt olijfolie vervangen door een veel goedkopere zonnebloemolie. De hoeveelheid kikkererwten in de hummus valt ook erg tegen en het zit vol met conserveermiddelen.
Redenen genoeg om het zelf te maken.

 

Je moet wel eerst de pompoen garen in de oven, meestal doe ik er een paar tegelijk in de oven en maak daar nog andere recepten mee. Wel zo handig toch?
Als er in het blikje kikkererwten water zit, giet dit dan af. Als er aquafaba (dikker vocht) in zit dan kan je de kikkererwten inclusief dit vocht in de blender doen.

 

Hier vind je het basisrecept voor de Hummus gemaakt van kikkererwten.

 

 

Recept Lekkere zelfgemaakte pompoenhummus