De prei was in de aanbieding en dat was voor mij een mooi excuus om eens deze prei vinaigrette te maken. Poireaux vinaigrette is een klassiek Frans recept. Een klassieker die het nog steeds goed doet moet ik zeggen. Het toch wel een van de lekkerste manieren om prei te bereiden. En met dit gerecht laat je de prei echt goed uitkomen. Je kunt het als lekker bijgerecht serveren bij vlees of vis, of als een gerecht op zichzelf. Bijvoorbeeld als voorgerecht of tussengerecht tijdens een feestelijk etentje thuis. En je kunt het warm of lauwwarm serveren.

 

Prei

 

Prei is toch wel een ondergewaardeerde groente bij ons. Het zit vaak in een groente- of soeppakket, maar wordt weinig in z’n geheel gegeten. En dat is jammer, prei is niet alleen een goedkope groente, het is lekker en het zit boordevol vezels, vitamines en mineralen. De prei is familie van de ui, lenteui en knoflook en deze worden meestal alleen maar als smaakmakers gebruikt.
Het is echter een veelzijdige groente, je kunt het koken, stoven zoals in dit gerecht, wokken, soep of stamppot ervan maken, of door risotto of in een lasagne verwerken.

 

Prei is het hele jaar vers verkrijgbaar, er bestaat namelijk een zomer- en een winterprei. De winterprei is iets steviger en het blad is iets stugger dan de zomerprei. Koop stevige preistengels, verwijder eventueel de lelijke buitenste bladeren en spoel de prei goed schoon. Dit schoonspoelen is wel belangrijk omdat prei nogal zanderig kan zijn.

 

Als je prei in ringetjes wilt snijden, kan je de prei het beste in de lengte doorsnijden en dan de bladeren goed schoonspoelen. Snijd dit dan in dunne halve ringen.
Maar in dit gerecht laat je de stengels heel, spoel ze wel goed schoon voordat je het gaat stoven. Koop niet al te dikke stengels voor het gerecht.
Je gebruikt alleen het witte en lichtgroene gedeelte van de prei. De meeste vitamines zitten in het donkergroente gedeelte van de stengel, gooi dit dus niet weg. Je kunt dit in dunne ringen snijden en het gebruiken om er soep van te maken o.i.d.
Snijd het ‘kontje’ van de prei, maar zodanig dat er nog wel iets aanblijft waardoor de stengels niet uit elkaar zullen vallen als je ze stooft.
Afhankelijk van de dikte van de stengels stoof je het in 15 tot 20 minuten langzaam gaar. Als er een mes makkelijk doorheen gaat is de prei gaar.

 

Tips:

 

Gebruik wel een goede azijn en olijfolie voor dit recept.
Als topping kan je ook nog pijnboompitten, gehakte noten, uitgebakken spekjes en/of andere verse kruiden zoals bieslook gebruiken.
Serveer de prei eventueel met een lekkere baquette.

 

 

Recept Prei vinaigrette: