Deze preistamppot met blauwe kaas en daslook is een recept uit de Stamppotbijbel van Werner Drent. Ik mocht dit boek van hem ontvangen en daar ben ik erg blij mee. Er staan meer dan 200 stamppotgerechten in, dus als jij gek op stamppot bent dan kan ik jou dit boek echt aanbevelen. Niet alleen de klassieke stamppotten staan in het boek, maar ook ‘moderne’ stamppotten zoals komkommer munt stamppot met frambozen, of eentje met zeekraal en gamba’s. Werner is gewoon de stamppot koning van ons land.

Preistamppot met blauwe kaas en daslook

 

Prei

 

De prei is familie van de ui, lente-ui, bieslook en knoflook. Omdat prei deels in de grond groeit, kan het behoorlijk zanderig zijn. Spoel de prei daarom goed schoon, je wilt niet op zand moeten knarsen tijdens het eten van deze stamppot.
Misschien ben je gewend om bij een stamppot groente en aardappelen in een pan te koken. Bij deze stamppot kook je de aardappelen en bak je de prei in een koekenpan of grillpan. Door de prei op deze manier te bakken, krijgt het lekker veel smaak.
Werner heeft nog wat dunne ringetjes rauwe prei door de stamppot gemengd, ik heb hiervoor in de plaats daslook genomen.

 

Daslook

 

Ik heb lekker veel daslook in mijn eigen tuin staan. Ideaal om hiermee je gerecht extra smaak te geven. Daslook is ook familie van de prei, daarom is het een goede combi. De smaak van daslook zit een beetje tussen knoflook en bieslook in. In Engeland noemen ze het ook wild garlic, oftewel wilde knoflook. Je vindt daslook in het voorjaar in een bos of park. De geur komt je waarschijnlijk al tegemoet. Het is een heerlijke smaakmaker.
Als je geen daslook kunt vinden, kan je dit vervangen door bieslook.

Blauwe kaas*

 

Als blauwe kaas wordt in dit recept de blue stilton gebruikt. Dit is een behoorlijk pittige blauwe kaas. Je kunt het ook vervangen door een andere blauwe kaas zoals roquefort, gorgonzola of een mildere blauwe kaas. Houd je helemaal niet van blauwe kaas, vervang dit dan door feta of blokjes oude kaas.

 

Tip:

 

Ook zo gek op prei? Probeer dan ook eens deze Lasagne met prei en walnoten of Eenpansgerecht kip met orzo en prei.

 

Keukenspullen: pureestamper

 

 

Recept Preistamppot met blauwe kaas en daslook: