De prei speelt de hoofdrol in deze preitaart met tomaatjes en blauwe kaas. Prei eten we eigenlijk veel te weinig en dat is jammer want deze groente is super lekker en veelzijdig. Dus koop snel een paar preistengels en maak dit vegetarisch gerecht. Een heerlijke hartige taart met lekkere zachte preiringen, kleine tomaatjes, blauwe kaas en tijm. En daarbij nog een heerlijke romige vulling van ricotta en eieren.

 

Prei

 

Deze groente is familie van de ui, lenteui en knoflook. En meestal worden deze groenten alleen maar gebruikt als smaakmaker in een gerecht, maar in deze taart speelt hij de hoofdrol. En terecht want het is een heerlijke groente met veel smaak wat ook nog eens gezond is voor ons. Prei bevat namelijk heel veel vezels, voedingsstoffen, vitamines, mineralen en weinig calorieën. Het lekkerste deel is natuurlijk het witte deel, maar in het donkergroene deel zit de meeste vitamines en mineralen. Gebruik daarom de hele prei in deze hartige taart.

 

Prei is het hele jaar te koop, dus dit gerecht kan je het heel jaar bereiden.
Koop alsjeblieft wel hele preistengels en niet die zakken met voorgesneden preiringen uit de supermarkt. Hier zit totaal geen smaak aan en vitamines meer in.
En ja prei kan een beetje zanderig zijn als je die zo koopt, spoel ze daarom goed schoon onder de koude kraan. Verwijder het buitenste blad en snijd de prei dan in dunne ringen.

 

Ben jij ook zo gek op prei? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten met prei in de hoofdrol, namelijk deze:

 

Gestoofde prei met tomaten
Preistamppot met blauwe kaas en daslook
Lasagne met prei en walnoten
Preirisotto met geitenkaas en spekjes

 

Kaas

 

De kazen in deze taart zijn blauwe kaas en ricotta. Prei en kaas zijn altijd een goede match en zeker met de milde ricotta en de pittige blauwe kaas. Je kunt ook voor een milde blauwe kaas gaan als je niet zo gek bent op de hele sterke smaak van deze kaas. Ik moet zeggen dat het geen favoriet is van mijn man, maar in de taart proefde hij het niet eens. Ik heb dus voor een pittige Franse Saint Agur gebruikt, maar je kunt ook voor de milde Gorgonzola gaan.
Deze kaasjes en sowieso alle kaas bestel ik bij een echte kaasboer online.

 

Tips:

 

Gebruik een ronde, lage taartvorm (28 cm) met losse bodem.
Ik heb een kant-en-klaar vers deeg voor taartdeeg gebruikt.

 

 

Recept Preitaart met tomaatjes en blauwe kaas: