De pruimen en kersen zijn volop in het seizoen. Lekker sappige steenvruchten die heerlijk zijn om zo te eten. Maar je kunt er nog zoveel meer mee doen. Bijvoorbeeld een heerlijke pruimen en kersen cobbler ermee maken. Een nagerecht waar iedereen van zal smullen.

 

Steenvruchten

 

Steenfruit oftewel steenvruchten is een verzamelnaam voor alle vruchten die een harde kern (pit) in het midden bevatten. Dit zijn o.a. kersen, pruimen, perziken, nectarines en abrikozen. Maar hieronder vallen ook de avocado’s, mango’s, dadels, olijven en sommige noten. Omdat de pitten vaak zo hard zijn als steen, hebben ze het steenvruchten genoemd. In de zomer liggen de meeste steenvruchten op de groenteafdeling van de supermarkt of bij jouw groenteboer.

 

Cobbler

 

Een cobbler is een nagerecht gemaakt met een vulling van fruit, met daarover een soort deegbeslag of biscuitbeslag. Het wordt in de oven in een ovenschaal bereid. Meestal wordt eerst het fruit in de schaal gebakken in de oven en daarna voorzien van het deeg en verder afgebakken in de oven. Het is een hele makkelijke manier om een lekker toetje te bereiden. Je kunt het met allerlei soorten fruit in het seizoen maken.
In Amerika lijkt de cobbler meer op een taart. Hier wordt zowel de onder- als bovenkant van de schaal voorzien van het cakebeslag.
Het is een typisch Engels en Amerikaans gerecht en het is totaal iets anders dan een crumble.

 

Meestal wordt een cobbler gemaakt van een soort fruit, dan wordt het bijvoorbeeld een kersen cobbler of pruimen cobbler genoemd. Ik heb de pruimen en kersen nu gecombineerd. En het zijn niet zomaar pruimen, maar pruimen die een prachtige rode kleur hebben van binnen. Hierdoor krijg je samen met de kersen een mooie rode vulling van de cobbler. Van die mooie rode pruimen heb ik ook nog een te lekkere Galette gemaakt.

 

Tip:

 

Serveer de cobbler warm en eventueel met vanille-ijs of een dot slagroom.

 

 

Recept Pruimen en kersen cobbler: