In deze quiche met groene asperges en brie zit ook nog lekker veel daslook. Ik heb tegenwoordig daslook in mijn eigen tuin staan en dat is heel fijn. Hoef ik niet meer het bos in om daslook te zoeken. Deze geurige groene blaadjes zijn dit jaar al vroeg uit de grond gekomen en ik heb er al diverse recepten mee gemaakt. Het is dus een echte voorjaars quiche, maak hem zolang de asperges nog in het seizoen zijn.

 

Quiche

 

Een quiche is een open hartige taart gemaakt van eieren en room. Deze hartige taart kan uit allerlei vullingen bestaan. Meestal is de basis wel eieren en room. Hierbij kan je variëren met vis, vlees en groenten. Het is ook een ideale manier om restjes groenten, vis, vlees en kaas erin te verwerken.
Ik heb de daslook gepureerd in de room en daarna de eieren toegevoegd. Dit werd een mooie lichtgroene basis voor de quiche. Je kunt dit ook eerst op de deegbodem gieten en daarna de vulling erop leggen. Dan zie je beter wat voor soort quiche het is. Elke keer neem ik mij dit voor en elke keer vergeet ik het. Dus geloof me …. er zitten groene asperges en brie in (haha).

 

Daslook

 

Als je daslook ziet, dan weet je dat de lente is aangebroken. Dit heerlijke kruid met een milde smaak van knoflook komt in maart uit de grond. Je kunt het vinden in bosrijke gebieden en mag ‘wild’ geplukt worden. Een heerlijk en gezond kruid, wat elk gerecht een lekkere smaak geeft zonder al te knoflookachtig te zijn. Ik was in dit gerecht vergeten peper en zout toe te voegen en eigenlijk had het door de daslook en natuurlijk de brie, helemaal niet nodig.

 

Was het blad wel goed voor het gebruik, je weet namelijk niet of er dieren overheen geplast hebben. Leg het te drogen op een schone theedoek of keukenpapier of slinger het voorzichtig droog in een slacentrifuge.
Ik heb nu al deze heerlijke Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise, Gebakken krieltjes met daslook en Zalm met een daslookkorst gemaakt.

 

Taartbodem*

 

Als je dat wilt kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar ik heb voor het gemak gekozen. De ronde quiche & taart deeg (32 cm)* van de AH is hiervoor prima. Hiermee maak je heel snel en handig hartige of zoete taarten en quiches. Ik vind het tenminste ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je verse of diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg.
Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem.

 

Tips:

 

Ik heb een platte taartvorm van 27 centimeter doorsnee gebruikt voor deze quiche.

Mocht je geen daslook kunnen vinden, gebruik dan basilicum en een teentje knoflook.

 

Recept Quiche met groene asperges en brie: