Wil je met de feestdagen een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht serveren, dan heb ik daar het perfecte recept voor. Met deze quiche met prei, geitenkaas en cranberries doe je een vegetariër een groot plezier en die gaat ook de vleesliefhebber lekker vinden. Een quiche met gesmolten geitenkaas en iets zoete cranberry compote erop, dit wil je proberen! En zeg nou zelf, het ziet er ook nog super feestelijk uit toch?

 

Hartige taart

 

Je kunt deze quiche als voorgerecht of als hoofdgerecht serveren. Het leukste is als je de taart in z’n geheel op tafel serveert en dan in stukken snijdt. Door de cranberry compote rondom op de taart te doen, ziet het er een beetje uit als een krans. En het licht zoetzure van de compote gaat heel goed samen met de kaas.
Ik heb de inspiratie voor deze hartige taart opgedaan op de site van Tinatausendschön.de. Natuurlijk heb ik er mijn eigen twist aangegeven en heb mijn recept van de Quiche Lorraine
aangevuld met de geitenkaas en cranberry compote.

 

Quiche Lorraine

 

De Quiche Lorraine is een klassieke Franse hartige open taart met spekjes en kaas, natuurlijk wel de Franse Gruyère kaas. De bodem wordt meestal gemaakt van bloem, boter en water. De vulling bestaat uit eieren en room, hierdoor wordt dan geraspte kaas, uitgebakken spekjes en prei of bosui door gemengd. De quiche wordt warm geserveerd maar is koud ook erg lekker.
Ik heb nu vegetarische spekjes gebruikt om de taart vegetarisch te maken. Deze spekjes geven de taart heel veel smaak.

 

Taartbodem

 

Natuurlijk kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar gemak dient de mens. Ik heb de verse ronde quiche & taartdeeg (32 cm)* van de AH ontdekt. Hiermee maak je in no-time hartige of zoete taarten. En ik vind het ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je verse of diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg.

Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem. Hierdoor hoef je de taart niet ‘blind’ te bakken.

 

Tips:

 

Het recept voor de cranberry** compote vind je hier. Dit kan je al dagen van tevoren bereiden.

De spekjes en prei kan je ook al van tevoren bakken, zodat je op de avond zelf alleen maar de taartvorm hoeft te vullen en in de oven te zetten.

Je hoeft niet veel zout te gebruiken in deze taart, het heeft al smaak genoeg van zichzelf door de spekjes en de kaas. Wel kan je lekker veel peper door de vulling doen.

Extra nodig: Quichevorm of springvorm van 26 cm

 

 

Recept Quiche met prei, geitenkaas en cranberries: