Ik ben gek op die prachtig gekleurde wortelen en bietjes. En was dan ook blij verrast dat ze in de Flevourbox van maart zaten. Daarin zat ik quinoa uit onze eigen polder. Deze drie wilde ik graag combineren in een gerecht. Het is quinoa met wortels en bietjes uit de polder geworden, alle drie producten uit onze mooie Flevopolder op een bordje.

 

Chioggia bieten

 

Deze bijzondere bietjes komen oorspronkelijk van het Italiaanse plaatsje Chioggia. De prachtige chioggia biet heeft bijzondere rode en witte ringen vanbinnen. Als je dit bietje rauw verwerkt zijn die ringen goed zichtbaar, maar als je het bietje gaat koken of poffen verdwijnt dit. Wel blijft er dan een prachtige zebra roze kleur. Gekookt heeft de biet een lekkere zoete en verfijnde smaak, zoeter dan de gewone rode biet.
Door die mooie kleur is dit bietje heel erg geschikt om rauw te verwerken in een salade. Snijd de plakjes dan flinterdun.

 

Deze prachtig gekleurde bietjes komen bij boer Martin Topper van de Zonneheerdt vandaan. Martin is een bijzondere boer, hij is namelijk eerst leraar geweest voordat hij boer werd. En dat boer zijn doet hij met heel veel passie en visie. Een bevlogen boer die prachtige producten teelt. En hier komen ook die mooie gekleurde wortelen vandaan. Hij teelt witte, gele, rode, paarse en paars/oranje wortelen. En elke wortel heeft zijn eigen smaak.
De chioggia bietjes en gekleurde wortelen zijn verkrijgbaar in de herfst en winter.

 

Quinoa

 

Quinoa zijn de zaadjes van de plant quinoa. Het zijn hele kleine korreltjes die een beetje op couscous lijken. De zaadjes kunnen rood, zwart of wit zijn. Het wordt gegeten als bijgerecht zoals rijst, couscous of bulgur. Quinoa is een bron van eiwitten, foliumzuur, magnesium en vezels daarom is het zo’n populair product geworden. Daarnaast is het glutenvrij.
Maar quinoa is niet echt duurzaam te noemen omdat het uit Zuid-Amerika komt. En nu komt het goede nieuws…quinoa wordt tegenwoordig in onze eigen Flevopolder geteeld. Deze quinoa komt van Quinoa Holland, hoe mooi is dat.

 

Tip:

 

De ricotta heb ik erbij geserveerd voor de broodnodige eiwitten. Als je deze opklopt krijgt de ricotta een heerlijke romige textuur. Je kunt de ricotta ook vervangen door blokjes feta, mozzarella of burrata.

 

 

Recept Quinoa met wortels en bietjes uit de polder: