Deze prachtige quinoa salade met gekleurde wortels en feta is een warme salade die prima past als vegetarisch hoofdgerecht of heerlijke bijgerecht. Dit lauwwarme saladerecept is stevig en gezond. Het is een kleurenpracht van de gekleurde wortels, verse kruiden, quinoa sinaasappel, avocado en granaatappelpitjes. Dit is een recept waar je je goed bij voelt: het zit boordevol eiwitten, vezels, calcium, antioxidanten en goede vetten. Het is een vullende maaltijd die even gezond als heerlijk is.

 

Quinoa

 

De quinoa is een eenjarige plant met rode of oranje pluimen. De zaadjes lijken op graankorrels en kunnen wit, rood of zwart van kleur zijn.
Quinoa kan dus als graan in de keuken gebruikt als basis voor een maaltijd zoals rijst of couscous. Het is een gezond product en staat daarom ook in de schijf van vijf, het bevat namelijk eiwit, vezels, foliumzuur en magnesium en bevat geen gluten.
Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar groeit tegenwoordig ook in Nederland.

Quinoa salade met gekleurde wortels

 

Gekleurde wortels

 

Wat zijn gekleurde wortels oftewel regenboogwortels? Het zijn kleurrijke wortels (meestal een mix van oranje, wit, geel en paars) die ongeveer dezelfde smaak hebben als gewone oranje wortelen. Ze kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als gewone oranje wortels zoals bijvoorbeeld in salades, soepen, stamppotten, etc.

 

Felgekleurde groenten zijn altijd een goed idee; ze hebben grote gezondheidsvoordelen. Alle wortels zijn een geweldige bron van vitamine A, bètacaroteen en calcium. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat paarse wortels meer bètacaroteen en antioxidanten bevatten dan oranje wortels, maar het komt erop neer dat alle wortels goed voor je zijn!
Smaken regenboogwortels anders? Regenboogwortelen smaken zeer vergelijkbaar met oranje wortelen. De diep gepigmenteerde wortelen (rood of paars) zijn iets zoeter dan oranje wortelen.
Regenboogwortels worden in de herfst geoogst en zijn daarom in het najaar en de winter verkrijgbaar. Je kunt ze kopen in de meeste supermarkten en sowieso bij de groenteboer.

 

Meer quinoa recepten om te proberen:

 

Quinoa met kip, ananas en pindasaus
Bloemkool en quinoa salade
Quinoa salade met courgette
Groene quinoa voorjaars bowl
Quinoa met wortels en bietjes
Bloemkoolsteaks met quinoa

 

Tips:

 

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar vervang gerust het water door groentebouillon voor een smakelijkere quinoa.

Zoek wortels van gemiddelde dikte en zorg ervoor dat ze even groot zijn, zodat ze in dezelfde snelheid gaar worden.

Granaatappelmelasse vind je in de grotere supermarkten of Turkse winkels. Vervang het eventueel door balsamico.

Je kunt deze salade maximaal drie dagen in de koelkast bewaren.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Quinoa salade met gekleurde wortels: